perjantai 5. helmikuuta 2016

Eurooppa-linnoitus?


Presidentti Niinistön puhe Valtiopäivien avajaisissa oli rohkaiseva merkki kansakunnan pätkittäin palailevasta todellisuudentajusta. Se oli arvojohtamista minun mieleeni, ja lisäksi todellinen valtiomiesteko, kuten Sampo Terho taisi tuoreeltaan sanoakin. Vastaavia merkkejä itsesäilytysvaiston heräilemisestä on nähtävissä muuallakin Euroopassa, mutta pahoin pelkään, että on jo liian myöhäistä. Se mitä nyt tarvittaisiin, olisi päättäväinen ja julkilausuttu tahto kohti Eurooppa-linnoitusta, kuten viimeisessä Sarastus-artikkelissani vihjailin. Jos todellista tahtoa löytyisi, ei linnoituksen konkreettinen pystyttäminen olisi kummoinenkaan temppu. Rajoja ei toki missään oloissa saada hermeettisesti kiinni, mutta nykyiset massiiviset matu-virrat kyllä saataisiin redusoitua vähäisiksi puroiksi ihan pelkin poliisitoimin – jos siis sitä tahtoa todella löytyisi.      

Eurooppa-linnoitus on selkeästi ilmaistuna tavoitteena myös huomenna 6.2. järjestettävässä yleiseurooppalaisessa mielenosoituspäivässä. Kaunis ajatus. Edellisen linkin sisältämä "Prahan julistus" tosin on vähän turhan mahtipontista tekstiä, mikä saattaa karkottaa osallistujia (ainakin Länsi-Euroopassa, veljemme idässä ovat toki asia erikseen…).    

***

Michel Onfray on ranskalainen intellektuelli vastenmielisintä lajia. Kuten linkistä selviää, hän on markiisi de Saden, Georges Bataillen ja Michel Foucault'n heimoa, ateisti, hedonisti, anarkisti… ja tietenkin myös Nietzschen oppilas. Mutta juuri näistä syistä hänen tuore puheenvuoronsa italialaisessa Corriere della Sera –lehdessä on huomionarvoinen. Toissapäivänä 3.2. Onfray antoi Corrierelle haastattelun, jossa hän mm. myönsi Houellebecqin olevan oikeassa siinä, että Eurooppa on jo käytännössä alistunut islamille. Käännän tähän vain lyhyen pätkän:    

"Kirjoitatte, että islamilla ei tällä hetkellä ole mainittavaa intressiä toimia rauhanomaisesti [lännen suhteen], koska se on niskan päällä ja voimiensa tunnossa. Onko länsimainen sivilisaatio mielestänne todellakin niin heikossa hapessa, ettei se pysty pysäyttämään islamin etenemistä Euroopassa? 
Kyllä. Juutalais-kristillinen kulttuuri vetelee viimeisiään, se on käytännössä kuollut. Oltuaan olemassa kaksi vuosituhatta se toivottaa nyt tervetulleiksi nihilismin, itsetuhovietin ja itsevihan, se ei enää kykene luomaan mitään, ja ainoa asia mikä sitä vielä pitää hengissä on kauna. Sen sijaan islamissa tulee todeksi se, mitä Nietzsche kutsui 'suurenmoiseksi terveydeksi' (una grande salute): islamin nuoret sotilaat ovat valmiita kuolemaan sen puolesta. Kuka länsimaalainen olisi valmis kuolemaan oman sivilisaatiomme arvojen puolesta? [Meidän arvojammehan ovat] supermarketit, nettikauppa, tyhjänpäiväinen kulutuskulttuuri, itsekäs narsismi, hedonismi…”   

***

Siinäpä se. Näistä syistä myös Eurooppa-linnoitus jäänee haaveeksi. Toisaalta: jos tilanne toisiaan on tuo, niin siinä tapauksessa Eurooppa on tuhonsa ansainnut eikä sen perään ole syytä itkeä. (Vaikka valehtelisin, jos väittäisin, ettei minua oikeastaan itketäkään...)


4 kommenttia:

  1. Kyllä, lasteni ja heidän lastensa puolesta. Vaimoni kysyy: Meidän isämme tekivät kaikkensa mutta nyt?

    VastaaPoista
  2. Kyllä me joudumme vielä kaduilla taistelemaan, mutta voi olla, että riittää, kun vain muutamassa paikassa otetaan reippaamin yhteen. Sopivan kokoinen konflikti voi herättää henkisestä massauneliaisuudesta, jossa Eurooppa nyt uinuu. Luulen, että nais- ja homorauhaa koskettavat ongelmat voi olla se herättävä ja yhdistävä tekijä. Köln oli hyvä alku. Joku sateenkaaritapahtuman sabotointi seuraava.

    VastaaPoista