perjantai 11. joulukuuta 2015

Adventtikevennys


Piti vähän aikaa miettiä, että onko minun elämästäni jollakin mystisellä tavalla kadonnut vajaat neljä kuukautta. Aprillipäivää melkein luulin hetkisen aikaa eläväni, kun luin uutisen, jota tässä nyt lähemmin referoin.

No siis. Newyorkilainen herra nimeltä Justin Renel Joseph, 33, käväisi tässä taannoin kotikaupunkinsa maailmankuulussa Metropolitan-taidemuseossa, tuttavallisemmin ”Metissä”. Taide-elämyksillä ajatteli Mr. Joseph sieluansa ravita. Mutta voi! Eipä tullut taide-elämystä, paha mieli vain tuli. Tietäähän sen. Kun tämä länsimainen sivilisaatio on niin rasismin ja antisemitismin läpitunkema, että Jeesuskin on kuvattu sinisilmäisenä, rusoposkisena ja - hyi iljetystä! - arjalaisena kultakutrina. 

Kyllä. Puolisenkymmentä länsimaisen maalaustaiteen Kristus-aiheista taideteosta (renessanssia ja barokkia lähinnä, siis neljän tai viiden vuosisadan takaa) katsastettuaan itse tummahipiäinen hra. Joseph ei voinut muuta kuin todeta joutuneensa henkilökohtaisen rasistisen ja mahdollisesti antisemitistisen aggression uhriksi.   

No, Ameriikassa kun ollaan, niin ei muuta kuin oikeusjuttua pystyyn ja haastetta käräjille vetämään koko rasistiselle Metille. (Josephia loukanneet neljä taulua ovat nähtävissä oheisen linkin lopussa - ne on siis liitetty sinne "todistusaineistoksi" tapahtuneesta viharikoksesta...) 

Näin asiasta uutisoi paikallinen tiedotusväline:

The masterpieces are ”offensive aesthetic whitewashing” of the reality that the Savior, as a native of the Middle Eastern region, had ”black hair like wool and skin of bronze color,” says Joseph, who is acting as his own lawyer. 
He says he suffered personal stress” after viewing “The Holy Family with Angels” by Sebastiano Ricci; “The Resurrection” by Perugino; “The Miracle of the Loaves and Fishes” by Tintoretto; and “The Crucifixion” by Francesco Granacci. 
They are especially offensive to him, he claims, because he himself has “black hair like wool and skin of bronze color.” [Korostukset Michelange; alkup. juttu täällä.]

Sanattomaksi vetää. Only in America!

Väärin...                                 Oikein!             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti