torstai 22. lokakuuta 2015

Filmi valkoisiin kohdistuvasta rasismista


Elokuvan Apostoli tekijältä, vakaan katoliselta Cheyenne-Marie Carronilta on tullut uusi varsin mielenkiintoisen oloinen elokuva. Tämä filkka nimeltä Patries sai ensi-iltansa keskiviikkona 21.10. eli eilen. Melkein kaksituntinen elokuva kertoo erittäin monikulttuurisen (kuinkas muutenkaan) pariisilaisen banlieue-lähiön nuorista. En tietenkään ole elokuvaa itse vielä nähnyt, joten seuraavat huomiot ovat peräisin muiden arvioista.

Juonen keskiössä on kaksi kristittyä perhettä. Toinen on Ranskan autioituvalta ja köyhtyvältä maaseudulta Pariisiin työn ja paremman toimeentulon perässä muuttanut kantisperhe, toinen taas kamerunilainen mamuperhe. Elokuva on varsinaisesti tarina näihin perheisiin kuuluvan kahden nuoren ystävyydestä. Mutta sen lisäksi filmi lähestyy ilmeisen realistisesti Ranskan ja muidenkin maiden kaikissa aidosti monikulttuurisissa yhteisöissä hyvin tunnettua mutta systemaattisesti maton alle lakaistua ongelmaa, nimittäin valkoisiin kohdistuvaa rasismia. 

Lukemissani arvosteluissa tätä pienellä budjetilla tehtyä mustavalkoista filmiä pidetään taiteellisesti kohtuullisen onnistuneena. Sisällöllisesti elokuvaa luonnehditaan usein "shokeeravaksi" ja ohjaaja Carronin poliittinen rohkeus todetaan, useimmiten kiittäen. Negatiivisempiakin arvosteluja silmiini on osunut; missä määrin ideologinen tendenssi ohjaa kriitikoiden arvioita, sitä on vaikea sanoa, kun ei itse ole elokuvaa nähnyt. Pikkuisen kyllä ihmetyttää se, että elokuva näköjään pyörii yhdessä ainoassa teatterissa, tarkemmin sanoen Champs-Élysées’n varrella sijaitsevassa Le Balzacissa. Toki filmi on myös DVD-levityksessä.   

Toivottavasti filmi saadaan Suomeenkin. Kun Yle-Teema näytti muutama aika sitten mainion ruotsalaisen Play-elokuvan, niin mikä ettei Patries? Onhan meillä nähty jo useitakin kertoja myös Mathieu Kassovitzin La Haine (”Viha”), joka sivuaa hieman samoja teemoja kuin Patries vaikka ilmeisesti ei aivan yhtä poliittisesti epäkorrektilla otteella.    

Pistetäänpä tähän loppuun pari näytettä pätkästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti