maanantai 14. syyskuuta 2015

Messiaan tuloa odotellessa, osa II


Viittaamme joskus omaan traditioomme juutalais-kristillisenä perinteenä. Myös minä teen usein näin (ja arvostavaan sävyyn tietenkin). Mutta mitä se sellainen perinne lopultakin mahtaa tarkoittaa? Sen selvittäminen jääköön tässä yhteydessä, mutta missään tapauksessa tätä puhetta ei pidä ymmärtää niin, että talmudistisen judaismin ja kristinuskon välillä vallitsisi jonkinlainen luonnollinen allianssi. Ei sellaista liittoa ole eikä tule, ei edes nousevaa islamia vastaan, vaikka näin aika moni erityisesti ns. nuivaliston parissa tuntuu otaksuvan.

Kristinusko, judaismi ja islam ovat kukin omasta näkökulmastaan ainoita oikeita Abrahamin jälkeläisiä, so. hänen hengellisen perintönsä kantajia. Objektiivisesta uskontotieteellisestä näkökulmasta nämä kolme monoteististä uskontoa puolestaan ovat jokseenkin yhtä etäällä toisistaan (tai yhtä lähellä toisiaan, kuinka vain), ja kukin niistä seisoo omillaan, ikään kuin tasasivuisen kolmion yhdessä kärjessä. Taistelevan uusateismin näkökulmasta ne kaikki ovat yhtä viheliäisiä aavikkouskontoja, vaikka kristinusko ja (mahdollisesti) juutalaisuus ovatkin onneksi pitkälti maallistuneet…  

Mutta entä tämä siirtolaiskriisi? Katsokaapa, kuinka muuan rabbi riemuiten julistaa videoviestissään kristinuskon ja Euroopan tuhoa islamilaisen maahanmuuttovyöryn jaloissa; se näet on Israelin kannalta mainio juttu:
”Messias ei tule ennen kuin Edom, siis Eurooppa ja kristikunta kaiken kaikkiaan, on täydellisesti sortunut. Niinpä kysynkin teiltä: ’Onko islamilainen invaasio Eurooppaan hyvä vai huono uutinen?’ Minä sanon teille, että se on loistava uutinen, sillä se ennakoi Messiaan tuloa. Kerta kaikkiaan loistava uutinen!”

Just joo. Eli ei muuta kuin: !מזל טוב, הו ישראל ...

4 kommenttia:

 1. Eikä Messiaan, Herramme tulo olisi sitten loistava uutinen meille kaikille kristityillekin, jotka olemme laittaneet toivomme Hänen paluuseensa, viimeiseen tuomioon Kristuksen armon turvissa ja uuteen luotavaan maailmaan?

  Itse olen kyllästänyt katselemaan tätä maailmaa ja sen vajoamaista hulluuteen mukaan lukien juuri Euroopan kristillisen ja myös sivistyksellinen indentiteetin täydellinen katoaminen.

  Minä olisin onnellinen jos tälle tuholle saataisiin Piste.

  Ilmestyskirjahan hyvin selvästi kertoo kristikunnasta joka on kadottanut uskonsa ja jäljellä on enää vain kourallinen. Jospa tuo rabbi, vaikka judaisti onkin, näkee juuri tämän?

  jk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jospa tuo rabbi, vaikka judaisti onkin, näkee juuri tämän?"

   Judaistit nimenomaan eivät näe yhtään mitään. He ovat viimeiset 2000 vuotta harhailleet silmät sidottuina. Ellen erehdy, niin viimeisinä päivinä side synagogan silmiltä toki poistetaan, mutta mikään ei viittaa siihen, että näin olisi jo käynyt. Varsinkaan tämän nimenomaisen rebben kohdalla.

   Poista
 2. Asenteesi on aina vaan juutalaisuutta vastaan kova. Ymmärrän sen toki koska kristikunta ja sen Herra on sinulle rakas. Niin on minullekin, mutta en osaa enkä halua unohtaa sitä keitä kristityksi syntymisen lisäksi olivat Pietari, Paavali, Johannekset, Tuomas, Maria, he kaikki, ja tietenkin myös Herramme ihmisyytensä puolelta. Juutalaisia, kaikki!
  Totta kai he näkivät sen mitä tuon ja myöhemmän ajan judaistit eivät nähneet, evankeliumin totuuden, mutta silti he olivat mitä olivat lihassaan.

  Toivon ettei kriittinen asenteesi juutalaisia kohtaan nouse konservativismin eräästä suuntauksesta. Tiedät kyllä mihin viittaan. No, sinulla on varmasi aidot syysi. Itse olen myös konservatiivi, siksi tällä erittäin hyvällä palstallasi käynkin juttujasi lukemassa. Arvostan ajatteluasi suuresti. Olet tärkeä ajatteleva lähde Ranskan tilanteeseen, katolisuuteen ja Euroopan yhä tukalammaksi menevämpään vajoamiseen.

  Mutta minun johtopäätökseni juutalaisuuden, ja myös Israelin suhteen on täysin toinen. Jumala tietää kyllä mitä hän tekee oman kansansa kanssa. Me emme sitä tiedä. Emmekä osaa sitä arvioida. Israel on Herran kotimaa ja juutalaiset ovat hänen kansansa. Se ei ole eikä ole ollut meidän ideamme. Se on asia jonka Jumala on tehnyt ja valinnut.

  Tiedän riittävästi ajatuksista mitä tulee juutalaisen vasemmistolaisuuden, vallan, rahan jne. vaikutukseen maailmassa. Sieltähän, ja historiallisista synkistä meemeistä, nousee kritiikki juutalaisuutta kohtaan. Osa siitä varmasti pitääkin paikkansa. Juutalaiset ovat kytkeytyneet pahan vallan verkkoihin siinä kuin monet muutkin yksilöt ja kansat. Mutta sitä ei pidä ylikorostaa. Mtään sionistista salaliittoa ei ole. Maailma on tässä asiassa juuri sen verran tylsä.

  Itse iloitsen sen sijaan juutalaisen tieteen, ajattelun ja erityisesti Israelin olemassaolosta. Israel on potentti puolustamaan omaa kulttuuripiiriään, sillä on siihen kyky, rohkeus ja voima, viimein. Me olemme Euroopassa impotentteja, nykyään. Kyky puuttuu. Viimeisestä on tullut ensimmäinen. Ehkä juuri siksi niin monen raivo Israelia kohtaan on niin suuri äärivasemmistosta äärioikeaan (en tarkoita sinua). Jollakin kierolla tavalla tuo mainitsemasi rabbi, jonka lausunto tosiaan oli typerä ja tuomittava, osuikin meitä arkaan paikkaan, vai mitä? Meissä ei ole enää kulttuurista vastavoimaa. Ja syy on omamme, ei juutalaisten. Älykkäänä ihmisenä tiedät sen hyvin.

  (En odotakaan että julkaiset tämän, hyvä niin. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja sanon vielä että kirjoituksesi ovat lähes poikkeuksetta älyä herättelevää luettavaa. )

  jk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. אוי גװאלד! אנ אנדער שבת גוי

   Poista