perjantai 7. elokuuta 2015

Messiaan tuloa odotellessa


Käänsin tähän mainiosta Boulevard Voltaire –verkkolehdestä nykyisraelilaista messianismia ruotivan kirjoituksen. Todellisen juutalaisen messianismin kuva on koko lailla toinen kuin se, mikä välittyy ”messiaanisista juutalaisista” (so. juutalais-kristityistä) kohkaavien amerikkalaistyylisten evankelikaalien useimmiten hyvin naiiveista käsityksistä. Pyhän maan kristityt ovat äärijuutalaisten vihan kohteina siinä missä muslimitkin. Kannattaisi jo uskoa.
  
Luostarisisar äärijuutalaisten tuhoaman kirkon raunioilla

***
"Kesäkuun 18. päivänä kuluvaa vuotta nuori juutalainen äärimmäisyysmies poltti Galileassa kirkon. Vuoden 2013 marraskuussa tuhottiin Jerusalemin Latinalaiselle patriarkaatille kuuluva talo Israelin viranomaisten tieten. Heinäkuussa 2014 Israelin ilmavoimat moukaroivat Gazan siviiliväestöä armoa tuntematta ja uhrien iästä tai sukupuolesta piittaamatta. Nyt sitten poltettiin Länsirannalla elävältä imeväisikäinen palestiinalainen vauva, ja teon takana kerrottiin olleen – äärioikeistolaisia! Todellisuudessa taitaa kuitenkin olla asianmukaisempaa puhua messiaanisesta kuumeesta. Kyseessä on ideologinen virustartunta, joka tietystä poliittisen säädyllisyyden tunteesta muodostuvan immuunipuolustuksen kerran läpäistyään leviää voimalla, ja sen leviämistä ruokkii tunne olemisesta lain yläpuolella; sitä kärjistää entisestään mahtaviin mittoihin kasvanut ylpeä hybris, chutzpah, joka on saavuttanut kaikki Israelin yhteiskuntakerrokset. 
Ranskan television France 2 –kanavan Jerusalemin kirjeenvaihtajana kolmisenkymmentä vuotta toiminut Charles Enderlin totesi vuoden 2013 toukokuussa, että Netanyahun hallitus on avoimemmin messianistinen kuin mikään edeltäjistään Israelin lyhyen historian aikana. Ko. hallitus toki tietää, että yli viisikymmentä prosenttia Israelin juutalaisista uskoo Messiaan tulon olevan lähellä. Enderlin selittää tämän messianismin olevan omalta osaltaan seurausta vuoden 1967 valloituksista, joiden myötä Israel sai haltuunsa Raamatun pyhät paikat. Ikävä kyllä tosiasiassa kyse on vanhemmasta ilmiöstä, sillä sionismihan ei ole mitään muuta kuin maallistunut, mahdollisesti jopa ateistinen muoto vanhasta messianismista, jonka juuret juontuvat antiikin aikaan ja joka aktivoitui uudelleen keskiajalla. [--] 
Joka tapauksessa johtavat rabbiinit ovat nykyään yhtä mieltä siitä, että lähes kaikki Messiaan tulolle tarpeelliset ehdot ovat jo täyttyneet. Jotain toki uupuu vielä: al-Aqsan moskeija olisi tuhottava ja Kolmas Temppeli rakennettava sen paikalle. Jo reilun kymmenen vuoden ajan muutamat juutalaiset uskonoppineet ovat kuumeisesti etsineet ruskeaa hiehoa, jossa ei olisi ainoatakaan valkoista tai mustaa karvaa, uhratakseen eläimen kaikkien Tooran säädösten mukaisesti. Sen tuhkalla on sitten tarkoitus puhdistaa temppelialue ja koko juutalainen kansa. Koska tätä luonnossa hyvin harvinaista helmeä ei toistaiseksi ole löytynyt, oppineet ovat ennakoineet mahdollisuutta tuottaa vaadittavilla ominaisuuksilla varustettu hieho geenimanipulaation avulla (fécondation in vitro). Toisin sanoen: mikäli יהוה   ei vapaaehtoisesti anna kansalleen ”messiaanista” hiehoa, niin juutalaiset hoitavat homman itse samaan tapaan kuin he rakensivat Palestiinaan keinokastelujärjestelmän. 
Messianismi ei tietenkään tyhjene kuvatun kaltaiseen moderniin folkloreen eikä myöskään Israelin johtajien toistuvasti ilmaisemaan vihaan kaikkia niitä kohtaan, jotka asettuvat vastustamaan heidän aluelaajennuksiin ja etnisiin puhdistuksiin tähtääviä pyrkimyksiään. Tässä ei voi jättää mainitsematta Ayelet Shakedia, kansanedustajaa, joka ehdotti kaikkien palestiinalaisäitien tappamista, tai Moshe Feiglinia, Knessetin varapuhemiestä, joka julkaisi heinäkuussa 2014 suunnitelman vaihtaa Gazan väestö metodein, jotka ovat kuin suoraan Joosuan kirjasta. [--] 
Näillä eskatologisilla visioilla on oikein ymmärrettynä suora vaikutus geopolitiikkaan. Sellaisten korkeasti kunnioitettujen rabbien kuin Ovadia Yosef (1920–2013) tai Mendel Schneerson (1902–1994) mukaan sota Irania vastaan olisi eräs niistä tapahtumista, jotka ennakoivat Messiaan tuloa. Pääministeri Netanyahu on toistuvasti vaatinut avointa sotaa Teherania vastaan, ja jo tämän tosiasian nojalla hänet voi Israelin johdossa lukea peittelemättömien messianistien joukkoon. [--] 
Marraskuun 18. päivänä vuonna 1990 ”Bibi” tapasi rabbi Schneersonin, joka vaati häntä tekemään jotain Messiaan tulon jouduttamiseksi, mihin Netanyahu vastasi nyökytellen: ”kyllä tehdään, kyllä tehdään”. Siinäpä apokalyptinen unelma, joka toteutuessaan epäilemättä syöksisi maailman pimeimpään mahdolliseen painajaiseen."

***

Pistetään tähän loppuun vielä pari linkkiä samoista teemoista muualta:  

http://www.theoccidentalobserver.net/2015/06/the-bomb-iran-lobby-gears-up-for-2016/

http://www.theoccidentalobserver.net/2015/03/netenyahu-election-aftermath-reaping-the-consequences-of-israeli-fanaticism/

http://buchanan.org/blog/obama-v-bibi-fight-to-the-finish-16336


3 kommenttia:

 1. Messiaaninen juutalainen on itselleni aika tuore tuttavuus käsitteenä. Enkä ole jaksanut juttuja lukea. Olen luullut sen tarkoittavan kristinuskoon kääntyneitä juutalaisia. Kiitos valaistuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsite tarkoittaa kristinuskoon kääntynyttä juutalaista, joka kuitenkin pitäytyy joiltain osin edelleen juutalaisuuteen. "Messiaanisten juutalaisten" kohdalla juutalaisuudessa on kyse enemmästä kuin pelkästä kansallisesta identiteetistä. Esim. Helsingin Studium Catholicumin varajohtaja dominikaani-isä Antoine Lévy ei ole messiaaninen juutalainen, vaan yksinkertaisesti kristitty, jolla sattuu olemaan juutalaiset vanhemmat ja kotitausta.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Messiaaninen_juutalaisuus

   Poista
  2. Joo.

   Jossain Patmoksen ohjelmissa olen termin kuullut ja luullut niitä vain tuollaisiksi vapaakirkollisiksi yhteisöiksi, jotka kuitenkin ovat kristittyjä. Eivät näemmä ole. Erittäin hämmentävä asia koko tämä joidenkin kristittyjen sitoutuminen juutalaisuuteen. Muistan jonkun ohjelman, jossa suomalainen sarnaajapariskunta selitti kuinka alkukristityt noudattivat täysin juutalaisia tapoja, mutta keisari Konstantinus määräsi sunnuntain pyhäpäiväksi, sekä - yllättävää kyllä - myös paastojen viettämisen, perusti kirkon yms. Lähi-Idän kristittyjen kohtalo taas ei tunnu kiinnostavan ollenkaan juuri ketään Suomessa. No ortodokseja varmaan.

   Poista