maanantai 22. kesäkuuta 2015

Dixie-lippu tulilinjalla

Dylann Roof ei tietenkään myötätuntoa ansaitse sen enempää kuin muutkaan kirkkoampujat, ja toivottavasti jätkä pysyy häkissä lopun ikäänsä. Mutta että perinteikäs ja paikallisen identiteetin kannalta tärkeä symboli, "etelävaltioiden lippu" pitäisi hänen sairaan rikoksensa takia kieltää! 


Kieltämättä tuo suorakaiteen muotoinen vinoristilippu, joka alunperin oli Tennesseen armeijan taistelulippu, on Amerikan konfederoitujen valtioiden (Confederated States of America - C.S.A., 1860-1865) symboleista tunnetuin ja pitkäikäisin, mahdollisesti myös pahamaineisin. Sitä kutsutaan milloin dixie-lipuksi, milloin kapinalipuksi, ja ainakin Amerikan ulkopuolella useimmiten vain "etelävaltioiden lipuksi". Se ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut virallinen valtiolippu. C.S.A.:n lyhyen historian aikana sillä ehti olla kolme virallista lippua, joista ensimmäinen eli Stars and Bars -lippu näkyy oheisessa kuvassa ylhäällä vasemmalla. Näiden lisäksi epävirallinen asema oli vielä ainakin Bonnie Blue -lipulla.

Mutta että dixie olisi "vihan symboli"? Varmaan se joillekin on sitäkin. Dylann Roof tunnetusti poseerasi myös dixie-lipun kanssa. Ku Klux Klanin riennoissa sitä usein näkee sulassa sovussa hakaristilipun rinnalla ja niin pois päin. Hyvin suurelle joukolle ihmisiä dixie ei todistettavasti kuitenkaan ole missään nimessä kutsu vihaan saati avoimeen väkivaltaan, vaan yksinkertaisesti osa kotiseutuidentiteettiä. Jopa muutamille etelän mustille sillä on tällaista merkitystä. Sitä paitsi dixie on heraldisesti hyvin kaunis ja sopusuhtainen. Samaa ei voi sanoa häiritsevän kirjavasta ja sekavasta USA:n Stars and Stripes -tähtilipusta.

Olkoon. Myönnetään, että dixie-lipulla on kiistatta vihaankin kallistuvia symbolimerkityksiä. Mutta vihaan mitä tai ketä vastaan? Lähettääkö seuraava video vähän ristiriitaisia viestejä?   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti