torstai 5. helmikuuta 2015

Sananvapautta moneen junaan

Timo Hännikäisen  tuoreimmasta Marginalia-kirjoituksesta saksittua:
Elämme mielenkiintoisia aikoja. En osaa nimetä parin kolmen viime vuosikymmenen ajalta ainuttakaan kirjaa, johon olisi reagoitu vastaavalla tavalla - vieläpä ennen sen ilmestymistä. Ennakko- ja itsesensuurin vaatimus on palannut yhteiskuntaan, ja tällä kertaa sitä ajaa myös ihmisryhmä, joka on sitä perinteisesti kiivaimmin vastustanut: taiteen ja tieteen toimijat. Ja kaikki tämä rajoittaminen tapahtuu epämääräisten "ihmisvihan", "seksismin", "ihmisarvon polkemisen" ja "fasismin" iskusanojen avulla, joita ei erikseen tarvitse määritellä.
Eli Hännikäisen uusin esseekokoelma Kunnia on aktivoinut oikeinajattelevien edistyspiirien uinuvat inkvisiittorinvaistot paitsi anarkistisen roskasakin Takku-sivustolla myös laajemmissa yhteyksissä. Varsinkin ns. sosiaalisessa mediassa (kuulemma) ovat keskustelun laineet lyöneet välillä aika korkealla. Onnekseni minun ei ole tarvinnut seurata sitä(kään) öyhötystä. "Vähemmän sosiaalista" mediaa eli blogosfääriä olen toki seurannut, ja ainakin siellä Hännikäinen on saanut jo tukeakin. Nostan omasta puolestani esiin erityisesti tämän bloggauksen, sillä nuorten akateemisten naisten keskuudessa oikeaoppisuuden paineet lienevät tavallista paljon suuremmat, ja siksi jokainen siltä suunnalta tuleva tervejärkisen poikkipuolinen kannanotto on arvokas.
   
Karttelen siis tuota sosiaaliseksi sanottua mediaa sanan varsinaisessa merkityksessä sekä periaatteellisista että käytännöllisistä syistä. Kun en omista facebook-, twitter- tai mitään muutakaan vastaavaa tiliä, jossa voisin tuoda julki arvostustani ajankohtaisia ilmiötä, kannanottoja tai kirjoituksia kohtaan "jakamalla" tai "tykkäämällä" (hyi saatana!), niin ilmaisen solidaarisuuteni Hännikäisen asialle sitten täällä.

Eipä tässä tällä kertaa muuta.

3 kommenttia:

 1. Musta on kiva tykkäillä jutuista ;)

  Facebook on tosiaan mitä on, mutta saa sen toimimaan kohtuullisen hyvinkin riippuen siitä mitä seinälleen ottaa. Google+ olisi minusta parempi yhdistystarpeisiin ja vastaaviin, mutta minkäs teet, kun ihmiset tekevät valinnan ja kaikki ovat Facebookissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun facebook-fobiani on epäilemättä osaksi irrationaalista ja perustuu siitä saamaani mielikuvaan jokseenkin infantiilina ympäristönä, jossa kalastellaan "kavereita" ja "tykkäillään" toisten jutuista kuin jossain yläasteen välitunnilla. No, tämän ennakkoluuloni on oltava väärä jo siksikin, että FB:ssa on kaikesta huolimatta niin moni täysijärkinenkin kansalainen. Mutta olen syvästi kiintynyt tähän vuosikausia sitten omaksumaani ennakkoluuloon, ja aion jatkossakin vaalia sitä uskollisesti ja järkähtämättömästi.

   Poista
 2. Hännikäis-episodihan sai jatkoa, kun ns. "varisverkosto" oli liimannut kotiseinään
  Tunne naapurisi- tarran, jossa naapureita haluttiin tiedottaa Hännikäisen väärästä tietoisuudesta. Varikset fantasioivat Hännikäisestä ihannevastustajaa, eli natsia, jollaisia on vaikea Suomesta löytää muualta kuin mielikuvituksesta luku- ja kirjoitustaitoisten keskuudesta. Konservatiiveja ja traditionalisteja Luojan kiitos on - mutta siinähän ei ole mitään laitonta tai epäsopivaa. On ihan ok jos kaikki miehet "eivät niele."

  Kannattaisi kiinnittää huomiota myös siihen kuinka nämä varikset toimivat itse täydellisen anonymiteetin ( ! ) suojista mutta samalla "julkistavat" muiden (kuvittelemiaan) poliittisia kantoja. Varsin raukkamaista. Epädemokraattista. Sisäsiittoista/elitististä (vaikka edellyksiä elitismin vaatimaan älyyn ei ole). Hyperventiloivaa. Jne. piilotoimintaa. Eli aika lajityypillistä toimintatapaa näille rikkaiden "anarkisti"pennuille ja nuorisokommareille.

  Varikset tulkaa esiin omilla nimillänne, jos tuotte muiden nimiä esiin.

  t. (minä en tuo) siksi nimimerkki: JK

  VastaaPoista