tiistai 4. marraskuuta 2014

Ukrainan konflikti jäätyy


Itä-Ukrainaan on nyt sitten kehittymässä ns. jäätynyt konflikti. Samantapainen tilanne vallitsee jo mm. ”Transnistriassa” eli siinä kapeassa Dnestr-joen takaisessa osassa Moldaviaa, jonka venäläinen ja venäläismielinen väestö jo 90-luvulla loi oman Moskovan tukeman erillishallintonsa. Kyseisellä valtionkuvatuksella ei ole muita ystäviä kuin venäläiset, eikä edes Venäjä ole sitä tiukan muodollisesti ajatellen tunnustanut. Se, että Transnistrian konflikti on ollut jäässä yli kaksi vuosikymmentä, ei ennusta hyvää Ukrainan nykyisen kriisinkään ratkaisua ajatellen. Pahaenteistä Ukrainan kannalta on sekin, että Transnistria rajoittuu idässä (tai koillisessa jos tarkkoja ollaan) kokonaan Ukrainaan, ja täten se yhdessä Krimin ja nyt Venäjälle päätymässä olevan Donetskin alueen kanssa lisää Ukrainan lailliseen hallintoon kohdistuvaa venäläisuhkaa. 

Pahinta on se, että ongelmaan ei näytä olevan ainoatakaan kestävältä tuntuvaa ratkaisua. Lännellä ei ole todellista poliittista tahtoa eikä ilmeisesti keinojakaan painostaa Venäjää säädylliseen käytökseen. Ukrainan voimat taas eivät riitä Venäjän taltuttamiseen; ne eivät riittäisi siinäkään tapauksessa, että oheisessa videossa nähtävien Azovin pataljoonan poikien kaltaisia taistelijoita löytyisi maasta moninkertainen määrä nykyiseen nähden. (No, ehkä on pitkällä tähtäimellä Ukrainan omakin etu, ettei Azovin pataljoonan taustaideologialla ole kovin paljon kannatusta maassa...)

Ukrainan jakaminen, jota ehdotin viime tammikuussa julkaisemassani blogipäivityksessä, toimisi teoriassa, mutta se on poliittisesti mahdoton ajatus Kiovalle. Ja lisäksi siitä saattaisi muodostua Putinille houkutteleva ennakkotapaus: Itä-Ukraina tosin on kansallisessa mielessä de facto venäläistä maata, mutta vastaavia alueita löytyy kaikkialta entisen NL:on alueelta, joten Donetskin (ja Krimin) laillinen liittäminen Venäjään poistaisi kaikki estot uusilta aluevaatimuksilta ties mistä. Ainoa hento toivonkipinä on Venäjän mahdollinen romahtaminen lähitulevaisuudessa. Se olisi vielä vuosi sitten tuntunut minustakin painajaismaiselta skenaariolta, mutta nyt se alkaa sittenkin näyttää pienimmän pahan vaihtoehdolta.       

2 kommenttia:

 1. "Ainoa hento toivonkipinä on Venäjän mahdollinen romahtaminen lähitulevaisuudessa. Se olisi vielä vuosi sitten tuntunut minustakin painajaismaiselta skenaariolta, mutta nyt se alkaa sittenkin näyttää pienimmän pahan vaihtoehdolta."

  Mitä tuon jälkeen? EU:n arvo- plus talousliberaalin menon murskavoitto. Ei ole minusta toivonkipinä tuo. Venäjä EU:n käskyläisenä ja raaka-ainevarastona ei voi olla se mitä kannattaa toivoa. Tiedän ja tajuan kyllä ettei Putin ole klassinen konservatiivi, vaan eräänlainen patriotismin ja nihilismin ristisiitos, mutta kovastipa venäläiset tuntuvat häntä edelleen pitävän arvossa vaikka meille lännessä opetetaan jatkuvasti venäläisten olevan manipuloituja ja propagoituja zombeja jotka eivät ymmärrä omaa parastaan. Vahva ja itseensä tyytyväinen Venäjä on kaikkien etu. Hajoava Venäjä tarkoittaisi meillä vähintään kymmenien tuhansien talouspakolaisten virtaa maahamme. Njet. Pysykööt omassa maassaan. Yhtä paljon ellein enemmän meidän tulee olla huolissaan Ukrainasta kuin Venäjästä. Se mitä me näemme Venäjässä, totetutuu koko ajan myös Ukrainassa: sokea patriotismi, rahan ja korruption ylivalta, epädemokraattisuuus, agressio.

  Venäjän ongelma on ylläen sama mikä Suomen ja on pohjimmiltaan taloudellinen: teollisten työpaikkojen, ja näin aidon bruttotalouskasvun tuottaminen. Historiallisesti taloudellisesti kasvu-uralla oleva talous on lähes aina vakaa ja rauhanomainen, koska on liian paljon menetettäväksi.


  jr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Vahva ja itseensä tyytyväinen Venäjä" epäilemättä olisi "kaikkien etu", jos naapurimaiden ei tarvitsisi olla henki kurkussa kyseisen kaltaisen Venäjän kanssa. Mutta nyt on jo muutaman vuoden ajan näyttänyt selvältä, että terveellä tavalla vahva ja itsetuntoinen Venäjä on pelkkä russofiilien toiveuni ja sellaisena pysyy; venäläiset eivät yksinkertaisesti osaa olla vahvoja ilman että öykkäröivät pienemille naapureilleen. Kyseisten naapureiden vuosisatojen aikana kasaantuneet ennakkoluulot ovat saaneet jälleen uuden vahvistuksen.

   Poista