tiistai 2. syyskuuta 2014

Nettipaastolta palatessa

Minua melkein vuosikymmenen ajan kohtalaisen uskollisesti palvellut vanha kannettavani siirtyi tuossa viime kuun alussa lopullisesti eläkkeelle, tai saattohoitoon oikeastaan. Uuden koneen hankinnassa meni aikansa, joten seurauksena oli useamman viikon nettipaasto pois lukien aivan välttämättömät juoksevat asiat, jotka hoidin julkisilla koneilla. Mutta kas kummaa, kuinka hyvää pakollinen poissaolo tekikään! Sain esimerkiksi luettua näinä viikkoina enemmän kuin muutamana edeltävänä kuukautena yhteensä. Pani se vähän miettimään, että minkä verran tässä halvatun verkossa todella tarvitsee muka roikkua. No, totta kai tiesin vastauksen jo etukäteen, siis sen että eihän täällä tarvitsisi olla käytännössä lainkaan. Tässäkin maassa on vielä lukemattomia ihmisiä, jotka kykenevät elämään täyttä elämää omistamatta mitään lankapuhelinta kummempaa kommunikaatiovälinettä, jotkut eivät omista sitäkään. Mutta minä siis en näköjään kuulu heidän joukkoonsa, niin noloa kuin sen tunnustaminen onkin. Vaikka pärstäkirjassa tai muissa ns. yhteisöpalveluissa (eli siinä famöösissa somessa sanan varsinaisessa merkityksessä) en olekaan (enkä mene!), niin jonkin asteisesta verkottumisesta tässä on näköjään tullut riippuvaiseksi.

***

Asiasta kolmanteen. Tämän sinänsä varsin vähän luetun blogini ylivoimaisesti suosituin teksti on jo pitkään ollut muutaman vuoden takainen Mary Stuart -päivitykseni. Huomasin ko. kirjoituksen alkavan kerätä klikkauksia joskus viime talvena. Ensin en tajunnut mistä oli kyse, mutta pian huomasin, että suurimmat piikit osuivat yleensä samoihin vuorokaudenaikoihin myöhäisillasta. Aloin etsiä syytä televisiosta, ja löytyihän se nopeasti: siellä oli pyörinyt jo jonkin aikaa tv-sarja nimeltä Valtiatar

Olin pannut merkille sarjan ennakkomainokset mutta en ollut kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota, eikä mieleeni ollut juolahtanutkaan, että kyseinen melodraama käsitteli (tai ainakin oli käsittelevinään) juurikin Skotlannin Mary-kuningatarta. Kun lopulta selvisi, että tämä oli tilanne, yritin katsoa yhden jakson, mutta en päässyt pitkällekään kun jo vaihdoin tuskastuneena kanavaa. Mutta niin vain on asia, että suomenkielisillä hakutermeillä (esim. "skotlannin kuningatar mary") useimmat hakukoneet tarjoavat meikäläisen blogia ensimmäisten joukossa. Eipä ole siis paljon kehumista suomenkielisen webin sivistyksellisessä roolissa, jos tarjolla ei ole näinkin merkittävästä hallitsijasta jotakin Wikipediaa tai jotakin Palaneen käryä -blogia asiantuntevampaa tekstiä.

Kyseinen bloggaus muuten näkyy tämän nettipaastoni aikana poikineen vähän esoteerisia kommentteja. Asialla ovat olleet epäilemättä ko. tv-draaman fanit, ja koska kommenttien sisältämä tajunnanvirta ei oikein auennut minulle, olen poistanut ne.      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti