perjantai 7. helmikuuta 2014

Sveitsin kansanäänestys ja vihreät

Ylihuomenna sunnuntaina 9. helmikuuta Sveitsissä pidetään kansanäänestys konservatiivisen UDC-puolueen aloitteesta rajoittaa massiivista maahanmuuttoa. Italiankielisen <Ticinon kantonin vihreät> eivät kulje yhtä jalkaa kansallisen emopuolueensa kanssa maahanmuuttokysymyksessä. Kansallisella tasolla vihreät nimittäin ovat Sveitsissä aivan yhtä kuutamolla kuin vihreät yleensä ja siis jyrkästi vastustavat aloitetta, mutta näissä ticinolaisissa ympäristöihmisissä näkyy vuoristolaisen terve järki ja he siis antavat UDC:n aloitteelle tukensa. Ticinolaiset perustelevat kantaansa paikallisten työmarkkinaolosuhteiden suojelulla mm. halpatyövoiman aiheuttamalta palkkojen polkemiselta. Yleisesti ottaen he näkevät selkeästi rajattoman maailman ja vapaan liikkuvuuden ideologian yhteydet neoliberalismiin; näkisivätpä meikäläisetkin vihreät! Oheisessa nelikentässä näkyy vain Sveitsin kansallisen tason vihreiden aatteellinen sijoittuminen; ticinolaiset olisivat nähdäkseni lähempänä laatikon vasenta alakulmaa, siis taloudellisesti vasemmalle kallellaan mutta arvokysymyksissä konservatiivisia: eli tolkun väkeä ovat kaikin puolin.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Post Scriptum 9.2., klo. 17:00

UDC:n aloite näyttää olevan menossa läpi. Kantonikohtaiset tulokset ovat mielenkiintoisia: ranskankielinen Sveitsi on jostain kumman syystä ollut suurimmaksi osaksi aloitetta vastaan, sen sijaan useimmissa saksan- ja italiankielisissä kantoneissa on selvästi nuivempi henki. Tuo yllä mainittu Ticino on kaiken kaikkiaan varsin nuivaa seutua. Merkittäviä eroja on tietenkin suurkaupunkien ja maaseudun välillä alueesta riippumatta, ei tarvinne kertoa, miten erot ilmenevät...

Oli miten oli, Palaneen käryä -blogi onnittelee sveitsiläisiä viisaasta valinnasta! Tätä henkeä lisää myös EU-Eurooppaan ja näissä merkeissä kohti kevään EU-vaaleja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti