torstai 12. syyskuuta 2013

Maaloula, Syyria

Maaloulan taajama jäi jokin aika sitten Syyrian kapinallisten käsiin, ja pahalta näyttää. Onko seuraavana vuorossa Aleppo? Jos tämä vanha suurkaupunki, joka tunnetaan mm. maineikkaan silkkitien eräänä solmukohtana, lipeää hallituksen joukkojen valvonnasta, se voi tietää kristityn Syyrian lopun alkua.

Ivan Rioufulin eilinen <kolumni> Figaron verkkoversiossa oli taas kerran täyttä asiaa. Jo jutun alkuperäinen otsikko ("Ranskalais-amerikkalaisen fiaskon opetuksia") itse asiassa tiivistää kaiken oleellisen. Tässä jutun käännös:

"Syyrian tiettyjen kapinallisryhmien pidäkkeettömästä väkivallasta ja julmuudesta kantautuneiden todisteiden valossa Yhdysvaltain ja Ranskan politiikka osoittautuu uskomattoman kevytmieliseksi. Kyseiset maat ovat valmiita yhdistämään voimansa näiden ryhmien kanssa taistellakseen Bashar al-Assadia vastaan, joka ei hänkään ole mikään pulmunen, myönnettäköön. Keskiviikkoinen Le Monde –lehti julkaisi viisi kuukautta kapinallisryhmä al-Nosran panttivankina viruneen italialaisen journalistin Domenico Quiricon ahdistavan jutun: ”Kohtasin pahuuden maan”, kirjoittaa tämä alun perin Syyrian vapaaseen armeijaan luottamusta tuntenut mies. Uutistoimisto AFP taas raportoi tänä aamuna Maaloulan taajaman asukkaiden tilanteesta; tämä ikivanha kristittyjen asuttama paikkakunta joutui hiljattain jihadistien käsiin. ”Tulimme näyttämään ristiretkeläisille taivaan merkit”, he huusivat erään todistajan mukaan. [--] Toinen kristitty kertoo: ”He nostivat pistoolin erään naapurimme ohimolle ja vaativat häntä kääntymään islamiin sanomalla ’ei ole muuta jumalaa kuin Jumala’.” Maaloulan muslimiasukkaat olivat riemuissaan: ”Naiset tulivat parvekkeilleen ja päästivät ilonsa ilmoille, lapset tekivät samoin.” [--]
 
Barack Obamalla ja François Hollandella ei pitäisi olla mitään tekemistä tämän kriisin kanssa; ainoa mitä he voivat saada aikaan, on Assadin suojelemien kristittyjen tilanteen paheneminen. Obama ja Hollande ovatkin suuressa kiitollisuudenvelassa Vladimir Putinille, jonka aloite Syyrian laittomien aseiden alistamisesta kansainväliseen kontrolliin on vähentänyt sotilaallisen iskun todennäköisyyttä. Rauhantekijäksi ryhtyneen Venäjän presidentin ottama selkeä Yhdysvaltain vastainen kanta tulee todennäköisesti johtamaan siihen, että amerikkalais-venäläinen suurvalta-asetelma on jatkossa tasapainoisempi kuin mihin olemme vähään aikaan tottuneet. Ylipäätään tämän amerikkalais-ranskalaisen seikkailun kokema fiasko merkitsee länsimaisen hegemonian loppua kansainvälisellä näyttämöllä. Se ei välttämättä ole hassumpi juttu. [--] Yhdysvaltain on luovuttava kuvitellusta maailmanpoliisin roolistaan. Ranskan on jo aika myöntää, että sen rahkeet eivät riitä suurvaltaunelmien lunastamiseen. Tämän Hollanden aiotun rangaistusretken tärkein tavoite olikin huomion suuntaaminen pois maan vakavista sisäisistä ongelmista. Kaikkien länsimaiden olisi jatkossa keskityttävä ulkoisten seikkailujen asemesta oman maaperänsä turvaamiseen tai takaisinvaltaamiseen. Erityisen tärkeää tämä olisi kaikin tavoin heikolle Ranskalle."       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti