keskiviikko 28. elokuuta 2013

Syriana

Syyrian hallitusta aiotaan siis piakkoin "rangaista". Mutta "hallitus" ja "hallituksen joukot" ovat melko epämääräinen käsite, joten iskujen on parasta olla todella kirurgisia, kuten tympeä ja lähes poikkeuksetta valheellinen ilmaisu kuuluu. Käänsin tähän tekstin hallitusta täysillä tukevien Syyrian kristittyjen tilanteesta. Alkutekstin voi lukea <täällä>. Kannattaa katsoa myös linkin takaa löytyvä video, joka tosin on jo muutamia kuukausia vanha; siitä saa jonkinlaisen kuvan näiden vanhojen kristittyjen yhteisöjen nykytilanteesta ja heidän kulttuuristaan, jolle kapinallisten voitto tietää pahoja vaikeuksia ja pitkällä tähtäimellä lähes varmaa loppua. 

Puolitoista miljoonaa syyrialaista kuuluu johonkin kristilliseen kirkkokuntaan (katoliseen, ortodoksiseen tai orientaaliseen). Kaikki he ovat ponnistelleet pysyäkseen erossa meneillään olevasta konfliktista.  
Kristittyjen taajaan kansoittamalla Länsi-Syyrian seudulla nimeltä Wadi al-Nassara (=”kristittyjen laakso”) väestö on pyytänyt presidentti Bashar al-Assadin armeijaa suojelemaan heitä jihadistien uhkaa vastaan. Marmaritan kylä oli kerran suosittu matkailukohde. Nyt sen talojen seinät ovat täynnä marttyyrien kuvia ja valkoiset silkkinauhat koristavat katuja surun merkkeinä. Jo enemmän kuin kahden vuoden ajan presidentti Assadia on yritetty syöstä vallasta, mutta Marmaritassa hänen muotokuviaan näkee kaikkialla. Marmarita on eräs niistä lukuisista kristittyjen kansoittamista pikkukylistä, jotka hallitsevat maisemaa <Krak des Chevaliersin>, tuon nyt kapinallisten käsiin joutuneen vanhan ristiretkeläisten linnoituksen ympäristössä. Näiden kylien yhteensä n. 50 000 kristittyä ovat muodostaneet hallituksen valtuuttamana aseellisia puolustuskomiteoita. Lähistöllä sijaitsevasta sunnimuslimien al-Hosnin linnoitetusta kylästä saapui 15. elokuuta [Neitsyt Marian juhlanpäivänä siis, Michelangen huom.] joukko kapinallisia, he hyökkäsivät puolustuskomitean tiesulkua vastaan ja surmasivat viisi aseellista taistelijaa sekä kuusi aseetonta siviiliä. Jacques Saadén äiti suree tuossa kahakassa kaatunutta poikaansa ja on ripustanut hänen kuvansa kotinsa olohuoneen seinälle yhdessä Syyrian puna-musta-valkoisen kansallislipun kanssa. 
”Jacques puolusti meitä vihollisiamme vastaan; poikani on uskontodistaja”, sanoo mustiin pukeutunut äiti murheisssaan. ”Kunpa laillinen hallinto voittaisi ja Jumala varjelisi presidentti Assadia”, huokaa puolestaan Issa Saadé, kaatuneen Jacquesin isä. ”Toivomme armeijan auttavan meitä puolustamaan itseämme nuoriamme ja lapsiamme murhaavia joukkioita vastaan”, lisää vielä Jacquesin Marta-sisar, noin 40-vuotias nainen mustissaan ja hiukset nutturalle sitaistuna. 
Eräässä julkilausumassa Syyrian oppositio pyysi alueen asukkaita puolustamaan ”vallankumousta”. ”Kehotamme niin rannikolla kuin vuoristossakin asuvia veljiämme [--] osoittamaan solidaarisuutta vallankumouksen tavoitteille, jotta vuosikymmeniä kestänyt hirmuhallinto saataisiin loppumaan”, totesi Syyrian kansallinen koalitio, opposition pääasiallinen toimija. Samainen koalitio on vaatinut alueen asukkaita ”tiedostamaan ne valheet, joita hallitus levittää yrittäessään esiintyä vähemmistöjen suojelijana [--] vaikka se todellisuudessa puolustaakin vain Assadin verisen klaanin asiaa.” 
Mutta näille kristityille ensisijainen vihollinen ovat sittenkin jihadistit, erityisesti Al-Nosran äärisunnalaiset jotka ovat liittyneet kapinallisten riveihin. ”Al-Nosra on katkaissut [Marmaritan kylää ympäröivät] tiet, ja se on todella pelottava tilanne”, sanoo niin ikään 15.8. kaatuneen Soumer Yazigin äiti. ”Vapauttako nämä kapinalliset muka haluavat? Me tahdomme, että hallitus puolustaa meitä. Olemme menettäneet jo aivan tarpeeksi nuoriamme”, valittaa nainen. Kylän muut asukkaat kertovat, että pääasiallisena yhteytenä ulkomaailmaan toimiva tie on kapinallisten säännöllisen tulituksen alla, ja he ampuvat kaikkea mikä liikkuu. 
Viisi prosenttia Syyrian kansasta lukeutuu kristittyihin, ja tietoisina siitä painoarvosta joka jihadisteilla on kapinallisten joukossa, kristityt tukevat Assadin hallintoa.   

5 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Britit jäivät onneksi pois hyökkääjien joukosta. Onko Ranskan oppositio tässä asiassa vahva, vai onko Ranska hyökkäämässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoreimpien uutisten mukaan Hollande on päättänyt olla mukana hyökkäyksessä Lontoon poisjäännistä huolimatta, joten kypäränhihna on todella tiukalla. Opposition voimat eivät näillä näkymillä riitä estämään Ranskan vahvoilla valtaoikeuksilla varustetun presidentin sotahulluutta, vaikka moni johtava oikeistopoliikko, mm. ex.-pm. Jean Pierre Raffarin, on selkeästi asettunut vastustamaan operaatiota. Figaro-lehden tuoreen kyselyn mukaan (jonka auktoriteetti ei tosen ole aivan gallup-tutkimuksen luokkaa) lähes 90% ainakin ko. lehden lukijakunnasta olisi myös vastaan. Koko kansakunnassa vastustajien osuus lienee hieman pienempi, mutta enemmistössä he silti ovat.

   Aatteelisten jakolinjojen kannalta on kyllä mielenkiintoista nähdä miten kauniisti samalla puolen rintamalinjaa Hollanden sosialistit ja takavuosien George W. Bushin neokonservatiivit ovat; samoja v-tun kosmopolitaaneja ja maailmanparantajia.

   Poista
 3. Maaloulan menettäminen ottaa kyllä koville tavallaan. Ainakin mijulle. Kävin siellä aikoinaan. Meinaan ja kuten tiedät, Herramme, Jeesus Kristus, puhui arameaa ja kyseinen kylä on melkeinpä ainoa, jossa kyseinen kieli on vielä voimassa, elossa.

  Ja asiaan, tunnet sije hyvän ystäväni, isä Larsin henkilökohtaisesti? First Things on myös mun feivi, noista muista en nyt niin, mutta onkos Lasse meitä yhdistävä persoona maybe!?

  TA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Otets Lavrentij asu Oulussa? En tunne miestä, jos nyt minulta sitä kysyit. Mutta blogiansa seuraan tietysti.

   Poista