tiistai 30. heinäkuuta 2013

Paavi Franciscuksen viestintäongelma

Läntisen valtamedian käsitys kristinuskosta on tunnetusti omituinen. Mutta aivan ällistyttävä on lehdistön tapa tulkita paavin sanoja. Näin kävi myös paavi Franciscuksen palatessa Brasilian paimenmatkaltaan ja hänen vastatessaan kysymyksiin kirkon homokannasta. Emil Anton kirjoitti varsinaisesta aiheesta <täällä> kärsivällisemmin, maltillisemmin ja pitkämielisemmin kuin kaltaiseni koleerikko ikinä osaisi. Mutta sanottakoon tässä nyt pari kunnioittavan kriittistä sanaa paavista itsestään.

Jos valtalehdistöllä on vaikeuksia tulkita kristinuskoa puolueettomasti tai ylipäätään edes ymmärtää sitä, niin on paaveillakin ollut omat ongelmansa kommunikoinnissa ns. julkisen sanan kanssa. Franciscuksen edeltäjä Benedictus oppi varsin nopeasti valitsemaan sanansa sen jälkeen kun hän joutui viittä vaille lynkatuksi "islamofobiastaan" Regensburgin puheensa takia vuonna 2006. Mahtaakohan Franciscus oppia? Pahalta alkaa näyttää. Hänhän itse myönsi jo heti valituksi tultuaan olevansa harvinaisen epäjärjestelmällinen ihminen. Pakko se on alkaa uskoa.

"Ei mene viikkoakaan ilman että joku paavi Franciscuksen suusta livahtanut pikku lause aiheuttaa uutisen". Näin kirjoitti <täällä> jo kesäkuun alussa muuan Vatikaanin tarkkailija (ja myötämielinen sellainen). Vaikka siis läntistä valtalehdistöä voi perustellusti syyttää räikeästä puolueellisuudesta ja skandaalihakuisuudesta uutisoinnissaan, sanojaan hieman paremmin punnitseva paavi ei ainakaan kirkon mediaimagoa pahentaisi. Paavi ei ilmeisesti voi itselleen mitään, joten näihin on parasta totuttautua tulevaisuudessakin. 

Viime kädessähän onkin tietysti niin, että on aivan yksi lysti mitä ns. maailma kirkosta ajattelee. Siksi en oikein jaksa nähdä mieltä Emil Antonin ylle linkitetystä artikkelista löytyvälle toiveelle dialogista. Näin Anton:

[M]iten olisi todellisen dialogin aloittaminen? Miten olisi avoin, tasapuolinen julkinen keskustelu, jossa eri ideologiat, maailmankatsomukset ja uskomukset tulisivat saman pöydän ääreen kunnioittavasti, kuunnellen, perustellen ja toisiltaan oppien? Ehkä osoittautuisi, ettei kirkko olekaan vain tuhovoima yhteiskunnassa. Ehkä kykenisimme näkemään sen toivon ja ilon, josta 3 miljoonan nuoren kristillinen festivaali kertoo. Ehkä pääsisimme eroon siitä pahamaineisesta vihapuheesta, ehkä löytäisimme toisemme ihmisinä ja tovereina, jotka kuitenkin lopulta olemme jollain lailla samassa veneessä.
Saahan sitä toivoa. Vaikka kyynisyyttä pitäisi välttää kuin ruttoa, myönnän että minusta dialogi kaiken kaikkiaan on yliarvostettua ja että sen onnistumisen edellytyksiä erityisesti kristittyjen ja maailman välillä sopii epäillä. Hieman tätä aihepiiriä sivuten kirjoitin jonkin aikaa sitten <tällaisen> jutun; se sopinee aika hyvin tähänkin yhteyteen.    

3 kommenttia:

 1. Tuo epäjärjestelmällisyys pitäisi suhteuttaa. Paavi Franciskuksen elämä on kuitenkin pakostakin erittäin järjestyksellistä. Itse olen lukenut englanninkielisiä käännöksiä puheista - itse asiassa pidän siitäkin, että hän on valinnut puhekielekseen italian vaikka en sitä osaa - ja niistä monet ovat todella hienoja, vaikka tavallaan rennon vapaita. Uskon, että paavi Franciskus jesuiittana ( tai entisenä jesuiittana ) ottaa evankelioimisen erittäin todesta ja lähtee siitä, että pitää vain paahtaa rehellisesti, vaikka siinä tulisi kolhuja.

  Vähän samaa mieltä dialogista. Silti olisi suotavaa ja hyvä asia, jos media ja moderni maailma ymmärtäisivät kirkkoa edes sen verran, että osaisivat suhteuttaa paavinkin lausunnot kirkon opetukseen ja kirkon tilanteeseen. Ainakaan anglomedia, ja sitä kautta Suomen media, ei vaikuta osaavan.

  VastaaPoista
 2. http://www.ncregister.com/daily-news/st.-pius-xii-pope-francis-mulling-it-over-says-vatican-source/#ixzz2akQmtLGg

  Näin. Tämä olisi jalo liike. Pius XII:sta kanonisointia on käsittääkseni hannattu vain poliittisista syistä mikä on pahasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Järkevimmät ja asiallisimmat israeliitat ovat ilmeisesti jo kypsiä irtautumaan idioottimaisesta "Hitlerin paavi" -diskurssista. Taitaakin olla niin, että suurimman porun Piuksen tuleva kanonisointi, mikä sinänsä on jokseenkin päätetty asia, herättää "edistysmielisssä" katoliikeissa.

   Poista