tiistai 9. heinäkuuta 2013

Egypti: Mursin lähtö ilouutinen maan kristityille?

Arabikevään tapahtumista Syyrian jälkeen dramaattisimmat nähtiin Egyptissä. Maassa on miljoonien kristittyjen ikivanha vähemmistö, jolle muslimiveljien valtaannousu tuon kirotun "kevään" yhteydessä oli todella pahaenteinen uutinen. Viimeisimmät vaiheet Egyptin kuohunnassa kuitenkin ovat tuoneet vähän valoa tunnelin päähän.  

Seuraava kristillinen puheenvuoro on julkaistu AED:n eli ”Ahdingossa elävien kirkkojen avustusjärjestön” (Aide à l’Eglise en Détresse) sivuilla muutama päivä sitten. Olen taas kääntänyt kaikkein oleellisimmat kohdat tähän. Alkuperäisen kirjoituksen voi lukea <täällä>. Muistutetaan vielä, että tämä kirjoitus on julkaistu juuri ennen näitä melko verisiä välikohtauksia Kairossa.

Isä Rafik Greiche, Egyptin piispainkokouksen lehdistövastaava, on sitä mieltä, että presidentti Mursin ero on iloinen uutinen maan kristityille.

”Armeija toteuttaa kansan tahtoa. Nämä viime päivät ovat osoittaneet tämän kiistattomasti [--].  
Tietyt läntiset mediat kuvaavat tapahtumia vallankaappauksena. Kaappaus (putsch) olisi kuitenkin sellainen tilanne, jossa upseerit anastavat vallan kansan tahdon vastaisesti, ja tästä nimenomaan ei ole nyt kyse Egyptissä. Armeija päinvastoin tahtoi ehkäistä sen verenvuodatuksen, jolla Muslimiveljeskunta on uhkaillut. [--]
Mursin lähtö ja uusi poliittinen alku merkitsevät hyviä uutisia meille Egyptin kristityille ja koko maalle. Toivomme, ettei meitä syrjäytetä tulevasta poliittisesta prosessista.
Muslimiveljistä ei ole hallitsemaan tätä maata. Heitä on alusta saakka kiinnostanut vain islamilaisen kalifaatin rakentaminen eikä Egyptin kansakunnan etu. Kansa ei tätä enää siedä.”

Isä Greiche pelkää, että vallasta syöstyt muslimiveljet hautovat kostoa ja valmistautuvat lietsomaan levottomuuksia [--].

Kaikesta huolimatta isä Greiche vakuuttaa optimistisuuttaan pitkällä tähtäimellä. Voisinpa yhtyä optimismiin. Myös vähän tendenssimäinen puhe "kansan tahdosta" epäilyttää. Mikä on Mursin ja muslimiveljien todellinen kannatus mukaan lukien Egyptin syvä maaseutu? Pahoin pelkään, että se on korkeampi kuin  isä Greiche uskoo. Armeijaa taidetaan tarvita remmissä vielä pitkään.     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti