tiistai 11. kesäkuuta 2013

Antigone eli anti-Femen

Femenien ja muiden vastaavien räyhäfeminististen ääriliikkeiden esiinnousuunkin sopii sananlasku "ei niin paljon pahaa ettei jotain hyvääkin." Viimeaikainen kuohunta sateenkaari-ideologian, gender-teorian ja erityisesti homojen "avioliiton" ympärillä sekä Femenin raivopäinen esiintyminen niiden puolesta on saanut aikaan terveellisen vastareaktion. Joukko nuoria, älykkäitä ja ennen kaikkea tervejärkisiä (toki kauniitakin) ranskalaisnaisia on järjestäytynyt Antigone-liikkeeksi. Tämä Sofokleen klassisen <tragedian> sankarittarelta nimensä omaksunut löyhä organisaatio on poliittisesti ja tunnustuksellisesti sitoutumaton ryhmä, joka tosin on ehditty jo leimata mm. "taantumukselliseksi" (réactionnaire) ja "äärioikeistolaiseksi" (extrême-droite). Antigone-naisia on nähty viime kevään aikana manif pour tous -mielenosoituksissa, joissa he ovat ottaneet rauhallisesti ja rakentavalla tavalla kantaa perinteisen avioliittoinstituution puolesta ja näin asettuneet selkeästi eräänlaiseksi anti-Femen -liikkeeksi.

Käännän tähän Antigonen tuoreen ohjelmanjulistuksen ydinkohdat. Kielitaitoiset voivat paitsi lukea julistuksen <täältä> myös kuunnella ja katsella sen videolta Antigone-naisten esittämänä. Suosittelen katsomaan videon, vaikka ette kieltä paljon ymmärtäisikään; kannattaa verrata Antigone-naisten esiintymistä ja heidän yleistä habitustaan Femenin <harpyijoihin>, esimerkiksi <näihin>.

PÄÄPERIAATTEEMME 
Me Antigonet ylistämme naiseutta ja suosittelemme sitä kaikille naisille: ehjä ja syvällinen naisellisuus on meidän luontomme. Tämän myöntäminen on välttämätöntä sille, että voisimme antaa parastamme yhteiskunnalle. Individualismin hallitsemassa maailmassa moni ei pysty täysimääräisesti toteuttamaan itseään. Mutta itse kukin meistä kantaa sisässään mahdollisuutta täydellistyä naisena. Antigonet tarjoavat erään tien tämän päämäärän saavuttamiseksi. Naisten eläytymiskyky (sensibilité), tahto ja heille luonteenomaiset toimintatavat ovat erilaisia kuin miehillä. Nämä erot ovat rikkautta ja tämä [sukupuolten välinen] toiseus on hedelmällistä kaikilla tasoilla.       
Tämän vuoksi me perustamme kaiken toimintamme sukupuolten välisen komplementaarisuuden eli toisiaan täydentävyyden periaatteelle. Ei, naiset eivät todellakaan ole ”hyviä jätkiä” muiden joukossa (un homme comme les autres). Me Antigonet suosimme legitimiteettiä legaalisuuden kustannuksella. Jos ihmisten kirjoittamat lait ohittavat luonnollisen lain – siis ne kirjoittamattomat normit, jotka ovat kaiken inhimillisen kokemuksen kivijalka – me pidämme velvollisuutenamme nousta kapinaan. Me emme anna haudata yleistä kunniallisuutta (common decency), tervettä järkeä ja [inhimillistä] arvokkuutta, joiden tulee ohjata lainsäädäntöä ja yhteiskunnan kehitystä.
Me Antigonet ylistämme vapautta. Tässä atomisoituneessa maailmassa, missä yksilöiden välillä ei enää ole juuri muunlaisia kuin kaupallisia suhteita, tahdomme viedä viestiä vapaudesta. Meidän toimintamme pyrkii syvälliseen emansipaatioon. Meidän naisellinen luontomme, joka on rakentavaa ja elämänmyönteistä, kannustaa meitä lujittamaan sosiaalista kudosta, joka on välttämätöntä vapaudelle ja solidaarisuudelle. Kuten Albert Camus kirjoitti: ”Vain rakkaus tekee meidät omaksi itseksemme” (Il n’y a que l’amour qui nous rendre à nous-mêmes.)       

No, eikö ollutkin fasistista tekstiä?  

5 kommenttia:

 1. Saako tuon käännöksen kopsata omaan blogiin. Tuohan on kuin Kotkan PS:n ohjelmasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna mennä, mutta muista että käännös on epävirallinen ja sitä paitsi vain osa koko Manifestista.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Näin. Epäloogista on välillä olla progressiivinen dissidentti tässä miesten maailmassa! Tissit esiin, tissit ei esiin.

  Olen ymmärtänyt, että Femen ja kaltaiset ovat pahasti epäonnistuneet naisten oikeuksien edistämisessä muslimi- ja kehitysmaissa (siis siellä, missä niitä kai tulisi nimenomaan edistää; joskaan ei ehkä meidän toimesta). Kaikenlaiset hapatukset naisten oikeuksiin liittyen on varsin helppo torjua, kun ne saadaan kilpistymään femeniläisiin rivoihin, mauttomiin ja aggressiivisiin naisiin. Mutta ehkä heille tämä on vain pieni leniniläinen mutka, ennen auvon koittoa. (vrt. kettutytöt ja luontoon kuolemaan vapautetut karvapallerot) Nimettäköön tämä vaikka tissi-imperialismiksi.

  "But beyond just being offensive, such actions have serious long-term consequences for challenging sexism in these countries. When women's rights are tied to an insulting, sneering cultural imperialism in the minds of local people, the Muslim and Arab women who engage in the painstaking, important work of fighting sexism in these places are often viewed suspiciously and as cultural and religious traitors before they've even begun. And when that happens, the only losers are women's rights." (Susan Carland)

  Tosin, antigonelainen abstraktisuus tuskin pääsee sen pidemmälle. Mutta ehkä he eivät aiokaan vapauttaa koko maailman naiseutta...?

  VastaaPoista