sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Sarastus: J-B. Noén kirjoituksen loppuosa

Suomentamani J-B. Noén kirjoituksen <jälkimmäinen osa> on luettavissa verkkolehti Sarastuksessa.

5 kommenttia:

 1. Kirjoitus on minusta kokonaisuudessaan äärimmäisen hyvä, mutta tuossa toisessa osassa on joitakin vähän tarkoitushakuisia historiantulkintoja. Noé puhuu Versailles'n rauhansopimuksen jälkeisestä Euroopasta "Wilsonin järjestelmänä", vaikka todellisuudessa sopimus oli paljon enemmän Englannin ja Ranskan kuin USA:n räätälöimä. Wilsonhan vastusti kohtuuttomien sotakorvausten langettamista Saksalle. Euroopan vanhojen monarkioiden muuttaminen uusdemokratioiksi kyllä oli Wilsonin intresseissä, siinä mielessä analyysi pitää paikkansa, mutta epätarkkuudet häiritsevät. Lieneekö tässä kyse ranskalaisen halusta lyödä valtameren takaista öykkäriä silloinkin, kun malka on omassa silmässä?

  Woodrow Wilsonista sivumennen eräs kiintoisa yksityiskohta. Hänethän muistetaan Kansainliiton perustajana ja muutenkin suurena liberaalina, mutta harvemmin mainitaan sitä, että hän oli Ku Klux Klanin jäsen ja muutenkin etelävaltioiden valkoisen väestön sympatisoija. Hän ylisti D.W. Griffithin etelävaltiomyönteistä ja mustien vastaista elokuvaa "Kansakunnan synty" (1915) ja piti sitä objektiivisena kuvauksena USA:n sisällissodan tapahtumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Wilsonin järjestelmästä" puhuminen tarkoitetteassa Versailles'n sopimusta kaikkineen on epäilemättä liioittelua. Mutta se, että "demokratia" (yhdessä "kansallisen itsemääräämisoikeuden" kanssa) nostettiin sodanjälkeisen Euroopan maissa päämääräksi numero yksi, on nimenomaan puhdasta Wilsonia. Tällä historioitsijalla oli harvinaisen epähistoriallinen maailmankuva, sillä hän ei ymmärtänyt kumpaankaan mainittuun prinsiippiin sisältyviä suuria vaikeuksia sellaisissa maissa, joissa niistä ei ollut kokemusta. Se ajatus, että sodan jälkeinen Euroopan kartta olisi voitu piirtää kaikkien kansojen kannalta ehdottoman "reilusti", oli aivan mieletön.

   Wilson oli jommankumman (en muista kumman) vanhempansa puolelta georgialaisten konfederaattien jälkeläinen, siksi hän ilman muutta symppasi "menetettyä asiaa". Ja Ku Klux Klanhan oli vielä 20-luvun alussa mitä kunniallisin järjestö, noin maineeltaan ja julkiselta kuvaltaan ainakin. Tuleva presidentti Trumankin oli vähällä liittyä siihen.

   ***

   Entäpä tämä kirjoittaja, J-B. Noé? Hän on leipätyöltään "professeur", mutta sana ei tarkoita samaa kuin suomen kielen "professeri", joka on yliopistollinen virka. Ranskassa sana tarkoittaa myös lukion opettajaa, ja juuri sellainen on myös Noé. Hän ei siis ole kovimman luokan ammattilainen. Mutta todella hyvä kirjoittaja kyllä hän kyllä on. Minua eivät hänen pienet tarkoitushakuisen anti-amerikkalaiset vinoutumansa juurikaan häiritse; kyllä Setä Samulia saa vähän lyödäkin.

   Poista
 2. Itse olen yrittänyt seurata On Y Va - oppikirjan avulla Ranskan tämän hetkisiä tapahtumia, mutta vaikea tällä tuntemuksella päätellä onko tämä vielä normimeininkiä, vai onko joku syvempi muutos kytemässä?

  Muuten tuo artikkeli päätyy siihen mistä tässä on aina jankutettu, joten PS lienee Suomen eurooppalaisin puolue :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan normimeininkiä nuo kannat ovat ainakin Bloc identitairen porukoissa. En kyllä tiedä, miten lähellä Noé on Blockia, mutta luullakseni melko lähellä.

   "PS" on muuten myös ranskalainen puolue. Lyhennyshän tulee sanoista Parti Socialiste...

   Poista
  2. Tarkoitin noita Manif pour tous - mielenosoituksia, jotka ilmeisesti jatkuvat lain säätämisestä huolimatta. Hollanden kannatus kuulemma on alhaisempi kuin yhdelläkään presidentillä koskaan.

   filmiä

   Le Salon Beige

   Ehkä on Joensuun suuressa puoluekokouksessa tehtävä aloite lyhenteen muuttamisesta :)


   Poista