sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Pyhä Mohammed

Jo oli aikakin, että islamia tunnustavat uussuomalaiset maanmiehemme huomioidaan <tässäkin> asiassa: olisihan se nyt pöyristyttävää, että suomalaiset muslimit jätettäisiin näin tärkeästä kansallisesta traditiosta osattomiksi!11!!!

Mutta nyt siis oikeesti! Niin kauas on tämä kansakunta etääntynyt omista juuristaan, ettei edes nimipäiväkalenterin alkuperäistä merkitystä muisteta (tai ainakin teeskennellään, ettei muisteta). Voin ymmärtää, ettei ns. tavallinen tallaaja tiedä kyseessä olevan vanhan kristillisen pyhimyskalenterin profanoitunut muoto. Aina silloin tällöin törmää ihmetteleviin kysymyksiin, miksi ortodoksisessa kalenterissa vaikkapa Johanneksella on useita nimipäiviä vuoden aikana. Jos kysyjänä on juurikin ns. kadunmies, on tietämättömyyttä turha irvistellä (toki sitä voi ja pitääkin surkutella). Mutta että Helsingin yliopiston almanakkatoimiston (mikä instanssi on tämän maan ylin auktoriteetti almanakka- ja kalenteriasioissa) johtaja  päästelee ylle linkittämässäni jutussa suustaan tämmöistä: "Esimerkiksi Jenny-nimeä ei ole suomalaisessa kalenterissa, vaikka sekin on yleisessä käytössä"...! Noh, Jennyhän on muuan variantti suositusta nimestä Johanna (myös mm.: Jaana, Janna, Janina, Janita, Jenni, Jonna; muualla mm. Jane, Janice, Jeanne, Joan, Ivana, Yvonne, Giovanna, Gianna, Juana, Juanita, Hanna...), eli  kyllä myös Jenny-poloisella on kuin onkin nimipäivä; katolisessa ja ortodoksisessa kalenterissa Jennyksi kastetuilla on itse asiassa tarjolla montakin nimipäivää, riippuen siitä kenen tämän nimisen pyhimyksen mukaan heidät on kastettu.

Sopii kysyä, miksi nimipäiviä ylipäätään halutaan tässä maallistuneessa nykysuomalaisessa muodossa viettää? Mitä asian historiallista taustaa tuntemattomat uuspakanat tällaisista vietoista saavat? Mitä ihmeen juhlimista voi olla nimessä, joka on irroitettu alkuperäisestä yhteydestään ja jonka merkitystä tai yhtymäkohtia nimen aikaisempiin kantajiin ei tiedetä? Eli näissä oloissa minun puolestani voidaan Muhammed (myös: Mohamed, Mehmed, Mahomed, Mahmud, Mamet, Ahmed, Hamed, Hamid, Hamdi...) kaikin mokomin ottaa suomalaiseen kalenteriin, siellähän se menee muiden pakanoiden seassa. Sitä paitsi, onhan niitä jo <tämmöisiäkin kalentereita>. Niin että jos Mustilla on nimipäivänsä,  miksi ei Muhammedilla...  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti