keskiviikko 29. elokuuta 2012

Arabikevät se vain jatkuu ja jatkuu...

Milloinkas tämä arabikevät oikein alkoikaan? Taitaa sen alusta olla jo hyvinkin puolitoista vuotta, eli pitkänpuoleinen on vuodenajaksi tämä primavera. En ollut erityisen innostunut näistä arabien mekkaloista niiden <alkuvaiheissakaan>, eivätkä viimeiset rapiat kahdeksantoista kuukautta ole optimismiani ainakaan lisänneet. 

Syyria, Levantin arabiamaista Egyptin jälkeen suurin ja voimakkain, oli mukana kähinöissä alusta saakka, mutta sikäläinen kuohunta jäi ensi alkuun Libyan ja Egyptin varjoon. Nythän se on jo pitkään ollut tapetilla, ja Syyriassa jos missä kaikki vaihtoehdot näyttävät huonoilta. Minun suurin huolenaiheeni ovat luonnollisesti näiden seutujen ikivanhat kristityt yhteisöt. Niiden näkökulmasta Assadin regiimiä vastustavien kapinallisten mahdollinen voitto ei missään tapauksessa olisi automaattisesti hyvä uutinen. Miksi heidän kohtalonsa ei näytä Euroopan Unionia ja muuta "kansainvälistä yhteisöä" huolettavan? Ehkä kannattaisi kuunnella näitä paikallisia kristittyjä ennen kuin aletaan ottaa kovin lukkoonlyötyjä kantoja Assadin hallinnon puolesta tai sitä vastaan. Tämmöisestä <puheenvuorosta> voisi aloittaa.       

3 kommenttia:

  1. Hyvä haastattelu. EU ei todellakaan välitä.

    Väittäisin, että jos olisin normaalin kouluopetuksen ja tiedonvälityksen varassa en edes tietäisi, että alueella asuu, ja on lähihistoriassa asunut enemmänkin, kristittyjä.

    Toivoisi, että muualla EU:n alueella tietämys olisi parempaa, mutta pahoin pelkään, että ei ole.

    VastaaPoista
  2. EU:lla on taloudellisia ym. intressejä Syyriassakin. Se pelkää että vähäisinkin maininta kristityistä heti nostaisi huudon "ristiretkistä", ja johtaisi nopeampiin vainoihin. Sitäpaitsi kristityksi tunnustautuminen merkitsisi täällä EU:ssakin poliittista itsemurhaa. Se ei sovi ateistiselle johtavan luokan enemmistölle.

    VastaaPoista
  3. Vähän sama tilanne on Egyptissäkin, koptikristittyjen asema ei ainakaan ole parantunut viime aikloina. Kirkkoihin on hyökätty yms, onneksi kuitenkin maan ihmisten enemmistö on vielä suhteellisen järkevää.

    VastaaPoista