torstai 10. toukokuuta 2012

Vielä Ranskan vaaleista

François Hollande tuli valituksi muslimien äänillä. Riippuen tutkimuslaitoksesta Ranskan muslimiäänistä 85 – 93 % päätyi Hollandelle. Aktiivisesti uskoaan harjoittavista katolilaisista puolestaan 73 % antoi äänensä Sarkozylle. Toisaalta Hollanden voittomarginaali oli niin kapea, että jos FN:n kannattajat olisivat toisella kierroksella äänestäneet Sarkozya sen sijaan että jäivät nukkumaan, Elysée-palatsin (Ranskan ”Mäntyniemi”) isäntä ei olisi vielä tällä kertaa vaihtunut. Joka tapauksessa jakolinja on harvinaisen selvä.

Se on selvä nimenomaan tässä identiteettikysymyksessä, so. kysymyksessä siitä mitä Ranska kansakuntana on ja mitä se ei ole. Sillä ei nyt ole mitään merkitystä, että muslimit ja (aktiiviset) katolilaiset jakavat pitkälti samat, olennaisesti konservatiiviset arvot mitä tulee perhekäsitykseen, sukupuolimoraaliin ja muihin sellaisiin. Hollanden myönteinen kanta esim. homojen avioliittoon tai eutanasian laillistamiseen ei tässä paljoa paina. Hollanden kannattajakunnan toisen peruskomponentin muodostavat tietenkin kantaranskalaiset nuoret (tai ns. ikinuoret, vuoden -68 sukupolvi…) suvaitsevaiset kaupunkilaiset, joiden arvomaailma on mahdollisimman kaukana muslimien enemmistön arvoista. Tämä yhteiskuntatieteilijöiden niin rakastaman perinteisen nelikenttämaailmankuvan näkökulmasta omituinen liittosuhde ei tietenkään ole mikään ranskalainen erikoisuus, kyllä se on yleiseurooppalainen ilmiö.

Ranskan sosialistipuoluetta (Parti Socialiste, lyhennys PS [!]) lähellä oleva think tank antoi, näitä vuoden 2012 vaaleja silmällä pitäen, jo noin vuosi sitten puolueelle suosituksen tehdä lopullinen pesäero perinteiseen kannattajakuntaansa eli ”työväenluokkaan” (classe ouvrière et populaire), jonka nähtiin olevan siirtymässä ”oikeiston” taakse, ja keskittyä rakentamaan kannatustaan ”huomispäivän Ranskan” (France de demain) varaan: ja huomispäivän Ranska koostuu tietenkin naisista, nuorista ja suurkaupunkien vähemmistöryhmistä. Taktiikka näkyy purreen ainakin presidentinvaaleissa. Saa nähdä kuinka käy tulevissa parlamenttivaaleissa.

Lisää aiheesta voi lukea <täältä>. Myös Zemmour puhuu parissa viimeisessä merkinnässään taas täyttä <asiaa>. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti