maanantai 6. helmikuuta 2012

Taantumuksellinen presidenttiparimme

Koska en seuraa ns. hömppäuutisia, huomasin vasta eilisiltaisissa vaalivalvojaisissa, miten tyylikäs ja  muutenkin mukavan näköinen nainen Jenni Haukio on. Kun Niinistökin on suhteellisen hyvin säilynyt ikäisekseen, niin he näyttävät yhdessä oikein hyvältä. Näillä asioilla on merkitystä.

Haaviston väki otti sinänsä odotetun tappionsa rauhallisesti, mutta ainakin yhdessä hänen kannattajansa (se Apocalyptican muusikko) kommentissa tuli esiin pettymys siitä, että Suomi tällä valinnalla menetti mahdollisuuden tulla uranuurtajaksi maailmassa. "Luovassa luokassamme" on paljon niitä, jotka haluaisivat, että Suomi syrjäyttää Ruotsin edistyksellisyyden ja moraalisen besserwisserismin majakkana tällä planeetalla. Homopari Mäntyniemessä olisi ollut lottovoitto tässä suhteessa.  

Olen sitä mieltä, että tällainen uria aukova vapaamielisyys kumpuaa samasta lähteestä kuin suomalainen teknologiahurma, siis kansakunnan historian lyhyydestä ja kulttuurin ohuudesta. Miksi Suomen esimerkiksi piti ensimmäisenä maailmassa sännätä luopumaan analogisista tv-lähetyksistä? No juuri siksi. Mistä on kyse tässä muutama vuosi sitten suurella kohinnalla lanseeratusta Millennium-palkinnosta? No juuri tästä. 

***

Lämpimät onnittelut Sauli Niinistölle ja hänen kauniille rouvallensa!     

6 kommenttia:

 1. Saatiin vielä toinen runoileva linnanemäntä! :)

  VastaaPoista
 2. Suomalaiset ovat ehkä liian rehellisiä kansainväliseen politiikkaan? Koska länsisitoutuminen on turvallisuustekijä kuvitellaan, että pitää olla myös henkisesti sitoutunut länteen, käytännössä Ruotsiin siis, mikä kyllä tekee hallaa sielulle ja sen omaleimaisuudelle. Kekkosen ajan itäsitoutumisen voisi nähdä jonkinlaisena perverssinä poikkeamana tuolta muutenkin jo väärältä tieltä.

  Kansankunnan historiahan ei olisi kovinkaan lyhyt, eikä sen kulttuuri ohutta ( varsinkaan 5 miljoonaiseksi kansaksi ), jos siihen kunnolla edes itse keskityttäisiin omista lähtökohdista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kansakunnalla olisi pidemmästi historiaa ja enemmän oikeata kulttuuria, itsetuntoa ei tarvitsisi kohottaa it-osaamisella tai maailman parhailla rallikuskeilla. Modernismi on Suomen ylpeys, koska kovin paljon muuta esiteltävää ei ole. Tosin pelkään, että tilanne on näin huono lähinnä siksi, että 1800-luvulla identiteetinrakennuksessa keskityttiin vääriin asioihin, metsäläisyyteen ja "luonnollisuuteen" sen sijaan että olisi tarmokkaasti jalostettu sitä kulttuuria, mitä oli; mutta kun se kulttuuri oli - voi voi! - ruotsalaista, siis "epäkansallista".

   Poista
  2. Virhe tapahtui jo 1500 - luvulla :)

   Olen samaa mieltä siitä, että tuollainen hörhöily on typerää, mutta ei esimerkiksi suomen kielen alku kirjakielenä ollut niin kauhean paljon myöhäisempi kuin Euroopan suurten kielien tai varsinkaan ruotsin. Suomella oli suoria yhteyksiä keskeiseen Eurooppaan jne... Eivät nämä ole pelkkiä kansallisromantiikan keksintöjä. 1800-luvulla kielikysymyksessä oltiin sitten lähinnä käytännöllisiä, koska oli täysin itsestään selvää, että kansansivistystyön, mistä ennen vanhaan puhuttiin, oli tapahduttava suomeksi.

   Erityisesti ja erikseen on muistettava, että Klaus Fleming pauhasi Turun torilla suomeksi Ruotsin tulevaa kuningasta vastaan :) Suomalaiset papit yrittivät viivyttää uskonpuhdistuksen valtiollisia vaikutuksia - tavallaan siis vastustivat valtion lisääntyvää vallan kasvua - ja ruotsalaiset maalaiset kapinoivat niitä vastaan.

   Voi jopa melkein sanoa, että suomalaisen kirjallisuuden ja sivistyselämän jäätyminen pariksi- kolmeksisadaksi vuodeksi johtui uskonpuhdistuksesta ja Ruotsin valtiollisesta osallisuudesta siihen. Ainakin jos asiaa suomalaisittain suopeasti tulkitaan.

   Poista
 3. Vaalit menivät loistavasti ja Suomi sai edustavan ja hienon parin Mäntyniemeen. Vaihtoehtona olleen miesparin voitto, kera Sven Tuuvamaisen "oppimattoman" kampaajan , olisi mielestäni ollut huomattavasti vähemmän edustava.

  Jenni on kaunis emäntä tulevissa Linnan juhlissa, mutta pienoinen miinus annettakoon artikulaatiosta, joka nousee liikaa nenään. Kenties asia johtui myös vaalien aiheuttamasta jännityksestä.

  Kuitenkin siis. Resonanssia alemmas ja Jennin koko kaunis keho soimaan. Ja presidenttiparimme on valmis ihastuttamaan maailmaa.

  VastaaPoista
 4. Suomen suhteesta länteen:

  http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/en-vigselordning-i-stallet-tva-ett-forslag-i-nya-kyrkohandboken

  Emme yksinkertaisesti halua, emmekä ansaitse tuota.

  VastaaPoista