keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Sikiön oikeudet?

Onko syntymättömällä lapsella eli sikiöllä oikeuksia vai ei, se näköjään riippuu vähän siitä mistä roikkuu. Tämänpäiväisen Hesarin <pääkirjoitus> pohti vakavista päihdeongelmista kärsivien äitien hoitoon ohjaamisen / pakottamisen etiikkaa. Tekeillä on lakimuutos, joka nostaa, ihme kyllä, myös sikiön oikeudet framille:

Lain valmistelu on venynyt muutamankin hallituskauden yli. Yksi tärkeimmistä viivytyksen syistä on se, että aikuisen ihmisen itsemääräämisoikeuteen puuttuminen on erityisen hankalaa. Näihin päiviin saakka asti vallalla on ollut käsitys, että syntymätön sikiö on osa naisen ruumista, jonka hyvinvoinnista nainen päättää itse.
Jos perustuslakivaliokunta aikanaan päätyy ratkaisuun, jonka mukaan sikiötä voidaan kohdella syntyvänä lapsena, jolla on oikeus mahdollisimman terveeseen elämään, lainsäätäjille jää vielä monta ongelmaa ratkaistavaksi. [kurs. Michelange]

Jokunen "ongelma" saattaa tosiaan vielä jäädä ratkaistavaksi, vaikka ehkä hieman toisessa kuin kirjoittajan tarkoittamassa mielessä. Siksipä lakimuutosta ainakaan tässä muodossa ei tulla näkemään.3 kommenttia:

 1. "Näihin päiviin saakka asti vallalla on ollut käsitys, että syntymätön sikiö on osa naisen ruumista..."

  Onkohan vain ollut? Äkkiä ajatellen kyseinen käsitys on aika uusi.

  Todennäköisesti käy kuten ennustit, mutta toisaalta voi tämä hyväänkin johtaa. Toisaalta pahimmillaan lainsäädäntöön tulevat pakkoabortit, mikä tavallaan istuisi ainakin yhteiskunnallisesti moraalia määrittelevään punavihreään linjaan.

  VastaaPoista
 2. Hesarissa vallitsevan historiallisen perspektiivin mukaan tuo käsitys sikiön ja naisen ruumiin suhteesta on ikiaikainen ja universaali; kristinuskon tai luonnollisen moraalilain kaltaiset omituiset marginaali-ilmiöt eivät tässä paina mitään.

  ***

  Tuon pääkirjoituksen pääaiheesta vielä: Terveessä yhteiskunnanssa "pakkohoito" tulisi kyseeseen heti kun vakava päihdeongelma on kiistatta todettu. Miksi ei saisi holhota sellaista (aikuistakin) ihmistä, joka ei osaa hallita omaa elämäänsä ja joka mitä ilmeisimmin on holhouksen tarpeessa?

  VastaaPoista
 3. IDA: menneisyyttä ennen arvojen vallankumousta ei oikeastaan ollut, tai se oli vaan pimeää keskiaikaa, tiedostamisen tuolla puolen. Siksi mikä tahansa, mitä edistyksellinen pitää hyvänä, on ikiaikainen idea: hänen todellisuudessaan muille mielipiteille ei ole sijaa.

  VastaaPoista