maanantai 11. huhtikuuta 2011

Ranska kielsi burqat

Ranskan burqakielto astui voimaan tänä aamuna. Jo viime vuoden puolella säädetty laki siis kieltää esiintymisen kaikilla julkisilla paikoilla kasvot kokonaan peittävissä asusteissa. Muutamia poikkeuksia: autoa saa ajaa burqa päällä, samoin selvästi uskonnollisissa tilaisuuksissa, moskeijoissa ja niiden välittömässä ympäristössä, on sallittua pukeutua tällä tavoin. Aiheesta enemmän päivän <Figarossa>. Muutamia pieniä mielenosoituksellisia lainrikkomuksia on jo nähty ja poliisi on joutunut puuttumaan asiaan. Joka tapauksessa tämä on hyvä alku. Naamioituneita kummituksia ei tarvitsisi länsimaisen kaupungin katukuvassa sietää. Tai niin no, sallittakoon poikkeus näille pian ajankohtaisille <huppupäille>

Suomeen tuskin saadaan burqien kieltoa koskaan, joten niitä on sitten vain pakko sietää (eli "suvaita"). Itse olen jo ajat sitten ratkaissut asian niin, että en reagoi näihin käveleviin säkkeihin mitenkään, en toisin sanoen "näe" niitä; en pidä ovea niille auki, en auta lastenvaunujen kanssa bussin ovilla, en kuule niitä jos sattuvat puhumaan (eivät kyllä vielä ole puhuneet ainakaan suoraan minulle), en missään olosuhteissa itse aio puhua niille; suoraan niitä päin käveleminen menisi sentään hieman liian pitkälle, joten pyrin väistämään hyvissä ajoin, jos niitä tulla paarustaa vastaan. Mutta lähtökohtani on se, että jos nämä arvon rouvat haluavat olla julkisesti näkymättömiä, niin olkoot sitä sitten totaalisesti. Länsimaiseen käytöskoodiin kuuluvaa minimikohteliaisuutta, vaikkapa nyt oven avaamisen muodossa, suon tavanomaisemmin pukeutuville musliminaisille, joita sentään onneksi on huomattavasti enemmän kuin näitä hattiwatteja. 

4 kommenttia:

 1. Parempi puuttua tällaiseen asiaan tavoilla, kuin laeilla.

  Kanssakäyminen on todella vaikeampaa jos kasvot eivät näy, ja se vähentää luottamusta. Aurinkolasit saattavat ehkä olla jopa suurempi ongelma, kun silmän liikkeet ovat äärimmäisen tärkeitä sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tuleepa noita päällekävelemisiäkin aurinkolasisten kanssa enemmän, kun katse suunta on yksi oleellinen tapa tietää, mihin suuntaan vastaantulija väistää.

  Luottamus on ansaittava. Arabialaisena sananlaskuna mietelmäkirjoissa esiintyy sellainen viisaus, että Syö mitä tahdot, mutta pukeudu niinkuin toisetkin.

  VastaaPoista
 2. Persoonaa merkitsevä sana lähtöisin kreikan kielen sanasta "prosopon" eli "naamio". Ilmeisesti tähän sisältyy se psykologisesti tärkeä oivallus, että ihminen sosiaalisena eläimenä on julkisuudessa vain harvoin todella oma itsensä. (Ehkä aasialaisten "kasvojen menetyksessä" on kyse juuri "prosoponin" menetyksestä.)Burqat, niqabit, tai mitä rättejä lienevätkin, sen sijaan peittävät persoonallisuuden illuusionkin. Minulla ei ole mitään tekemistä kävelevien säkkien kanssa.

  VastaaPoista
 3. En ymmärrä miksei Suomessa tehdä samaa päätöstä, kuin Ranskassa. Meillä näitä burqan ja niqabin taakse kätkeytyjiä on tietenkin vähemmän, mutta olisi hyvä asettaa kieltolaki, ennenkuin syntyy lieveilmiöinä ongelmia.

  VastaaPoista
 4. Ymmärrän suhtautumisesi Michelange suurin piirtein, ainakin luulen niin. Olen saattanut itsekin joskus lyhyen aikaa ajatella jotain tuohon suuntaan.

  Nyt kuitenkin näen asian toisin. Jos oma kultuurimme on niin heikko, ettei se pysty kilpailemaan muslimien kulttuurin/kulttuurien kanssa, niin silloin meidän tulee muuttua. Kyllä meidän katolilaisina tulee voida asettaa kova kovaa vastaan muilla keinoin kuin kieltää yksi vaatekappale (jonka avulla muslimit argumentoivat mm. toteuttavansa Jumalan moraalilakia).

  Toiseksi, ääen burhien yleistymisen esim. Ranskassa olevan suoraan yhteyksissä Pretty woman-lookin yleistymiseen. Monesti ranskalainen burkhaa käyttävä on entinen sekularisti tai ateisti ja syntyperäinen ranskalainen, joka on itse pukeutunut Julia Robertsin tavalla kumisaappaisiin ja roiskeläppään.

  Oli miten oli, burkhaa käyttävät luultavasti halveksivat teidän/meidän ulkonäköänne (en tarkoita ketää henkilökohtaisesti) enemmän kuin me heidän ulkonäköään ja alistettua asemaansa. Heidän mielestään te/me olemme alistetussa asemassa median ja erilaisten painostusryhmien edessä.

  Ratkaisun tulee olla siis syvällisempi kuin yhden vaatteen kieltäminen. Minä haluaisin kieltää laaduttomat leijona-tribaali-paidat ja gootti-hengetär-lookin. Enemmän ne ovat uhka sivilisaatiomme perimmäisille arvoille kuin (äärimmäisen harvinainen) kasvot peittävä "muslimipukeutuminen".

  Mutta, pääsääntöisesti yhdyn siis kantaasi.

  VastaaPoista