maanantai 4. huhtikuuta 2011

Koska olet tyttö

Tämänpäiväisen Hesarin pääkirjoitus puhui asiaa:

"Intia on nousevana mahtina varsin lupaava. Se on vallanpitäjiään vaaleilla vaihtava demokratia, jonka talous harppoo eteenpäin.
Väestönlaskenta paljasti, että Intiassa on myös synkän taantumuksen alue. Tyttölasten osuus on vähentynyt poikiin verrattuna jatkuvasti koko itsenäisyyden ajan 1940-luvulta alkaen.
Kun vuonna 1961 alle 7-vuotiaiden ikäryhmässä 1 000:ta poikaa kohden oli 976 tyttöä, nyt tyttöjä on vain 914. Valikoivia tyttösikiöiden abortteja tehdään varovaisten arvioiden mukaan puoli miljoonaa vuodessa. Vanhemmat myös surmaavat syntyneitä tyttövauvojaan."

Ei ainoastaan Intiassa vaan myös Kiinassa abortoidaan tyttöjä hirveitä määriä. Mutta miksi tämä sikiön sukupuoli on niin tärkeä muuttuja arvioitaessa abortin etiikkaa? Onko abortti eli sikiönlähdetys eli syntymättömän lapsen murha hyväksyttävämpi, jos sikiön sukupuolesta ei ole tietoa tai siitä ei muuten piitata? No totta kai on. "Naisen oikeus omaan ruumiseensa"on ihmisoikeus numero uno, jonka rinnalla esim. syntymättömän lapsen isän oikeuksilla on höyhenen paino, syntymättömän lapsen oikeuksilla ei sitäkään; siis paitsi silloin, kun sikiö on tyttö ja abortin motiivi on nimenomaan tytön eliminoiminen.

3 kommenttia:

  1. Valikoivalla abortoinnilla on ainakin Kiinassa hyvin tuhoisat seuraukset maaseutujen naisten asemalle kokonaisuudessaankin. Vääristynyt sukupuolijakauma on ikäänkuin hiljaisesti hyväksynyt myös naisten pakottamisen avioliittoon; ns. morsianten ryöstöt ja muu naisiin kohdistuva väkivalta ovat kasvava ja vakava ongelma. Kiinassahan naisella ei ole oikeutta omaan ruumiiseensa vaan abortointi on yhteiskunnallinen pakkokeino, johon nainen on alistettu toisin kuin meillä, samoin kuin poikasikiöitä suosiva valikointi perustuu lähinnä kulttuurisiin arvoihin. Naisilla taikka tarkemmin äideillä ei tässä tapauksessa asiaan ole sanomista, syntymättömillä lapsilla sitä vähemmän, miehillä ja isillä kylläkin olisi mahdollisuus tehdä jotain vaan vähäiseksi ovat ne teot jääneet...

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja asiallinen kommentti johon on helppo yhtyä kaikin puolin. Ainoa vain, että missasit juttuni pointin. Eli jos siis Kiinan naiset tekisivät aborttinsa vapaasta tahdostaan ja ilman sukupuolista tai muutakaan seulontaa ihan randomisti, niin sittenkö abortti olisi OK.?

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista