perjantai 15. huhtikuuta 2011

Asioiden tärkeysjärjestys

Pueri Hebraeorum, portantes ramos olivarum, obviaverunt
Domino, clamantes et dicentes: 
Hosanna in excelsis.
Pueri Hebraeorum vestimenta prosternebant in via et
clamabant dicentes: Hosanna Filio David, 
benedictus qui venit in nomine Domini.


Eduskuntavaalit siis osuvat tällä kertaa yhteen palmusunnuntain kanssa. Varsinainen vaalipäivä on kyllä tietääkseni aina ollut sunnuntai, mikä sinänsä sopii hyvin yhteen sen kanssa, että äänestäminen on perinteisesti ollut Suomessa jotensakin juhlallinen akti. Ennen vanhaan ainakin maaseudulla käytiin äänestämässä yleensä ns. ykköset päällä jo siksikin, että kansalaisvelvollisuus hoidettiin kirkkomatkan yhteydessä. Tavallisesti olen itsekin äänestänyt varsinaisena vaalipäivänä messusta palatessani. Tällä kertaa tein poikkeuksen ja kävin antamassa ääneni jo ennakkoon, onpahan pois alta tuo velvollisuus niin voin ylihuomenna palmusunnuntaina kokosydämisesti keskittyä päivän pääasiaan.

Palmusunnuntaista alkaa pyhä viikko, tuo suuren paaston viimeinen rutistus, jota Suomessa on perinteisesti sanottu jostain kumman syystä hiljaiseksi viikoksi. Niin että pääsiästä kohti mennään. Pääsiäisaika on vuoden huippukohta, se merkitsee samaa kirkkovuodelle kuin sunnuntaipäivä merkitsee kalenteriviikolle. Tämän suurenmoisen riemujuhlan rinnalla jossakin "Suomen tasavalta" -nimisessä ohimenevässä historiallis-poliittis-maantieteellisessä satunnaisilmiössä pidettävät parlamenttivaalit ovat jokseenkin yhdentekevä pikku spektaakkeli. Tietyt turkulaiset politologit (joista muutamia jonkin verran tunnen henkilökohtaisestikin) voivat hehkuttaa vaalien "historiallisuutta" niin paljon kuin haluavat, mutta tämä historiallisuus on tietenkin hyvin suhteellinen käsite.

No, kyllä minä sentään sunnuntai-illan vaalivalvojaiset aion katsoa, mutta lopputuloksesta en ota stressiä, vaikka omasta näkökulmastani näissä vaaleissa valinta tapahtuukin huonojen ja vielä huonompien vaihtoehtojen välillä. Olipa vaalien lopputulos mikä hyvänsä, lienee lupa pitää varmana sitä, että riehakasta juhlintaa yhtäällä ja ankaraa jälkipyykkiä toisaalla tullaan näkemään juuri pyhällä viikolla. Se on harmillista, sillä pahoin pelkään, että sitä hulinaa ei yksinkertaisesti pääse karkuun ellei linnoittaudu asuntoonsa ja kytke sähköjä irti. Hui hai.      

3 kommenttia:

 1. Tämä on ikävää, eikä edes voittajille hyväksi: Tänään Soini ilmoitti puheessaan, että PS:n eduskuntaryhmän ensimmäinen kokous on sitten kiirastorstaina.

  Oletan, että seuraavat vaalit sijoitetaankin johonkin muuhun ajankohtaan. Vapaa perjantai jonain sopivana viikonloppuna olisi ihan hyvä.

  VastaaPoista
 2. Vaikka onkin Triduum Sacrumin ensimmäinen päivä, kiirastorstai on suurelta osin vielä arkipäivä. Silti toivoisi ja luulisi, että kokouksen olisi hyvin voinut siirtää seuraavan viikon tiistaille. Oletan, että Soini ei voinut päättää asiasta yksin; muussa tapauksessa olen häneen pettynyt.

  VastaaPoista
 3. Se tosiaan muistaakseni sanoi puheessaan kello 10:00. Edustajathan voisivat siten kokoontua Helsinkiin iltamessuun ja matkata sen jälkeen kotipaikkakunnilleen pyhien viettoon. :)

  VastaaPoista