sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

"Populistien Eurooppa"

Ensi keskiviikkona 30.3. kello 22:00 tv-ykköseltä tulee Ulkolinja-ohjelma. Sen aiheena ovat populistiset liikkeet eri puolilla Eurooppaa. Luvassa on mm. hollantilaisten kanta-asukkaiden islamofobiaa, ranskalaisten keskuudessa kasvavaa halua lyödä rajat kiinni, unkarilaisten juutalaisvastaisuutta ja kaipuuta Suur-Unkariin; uniformupukuisia marssirivistöjä ja lippulinnoja, ilmeisesti myös fasististervehdyksiä tullaan näkemään. 

Jotakuinkin tällä tavoin ohjelmaa äsken puffattiin: "Millaiseen maailmaan populistien vaalivoitot vievät Eurooppaa?..." Mihinkähän tällä arvoituksellisesti muotoillulla lauseella oikein mahdettiin viitata? Jotakin siinä aivan selvästi yritettiin sanoa, mutta mitä?! Olen kerta kaikkiaan ymmällä. No, pitää katsoa itse ohjelma, eiköhän tuo siitä selviä.

***

[edit. 31.3.]:

En katsonut ohjelmaa kun tuli muilta kanavilta parempaa katsottavaa. Sen sijaan vilkaisin sen nopeasti Areenassa. Suomen huhtivaaleja ajatellen vihjailut oikeistopopulismin kauhuista olivat melko diskreettejä mutta kyllä riittävän selviä.

Ohjelmissa käsitellyistä liikkeistä ehdoton suosikkini on Tonavan veljeskansamme Fidész. Kävin Unkarissa viimeksi joskus 90-luvun alussa, uuden järjestelmän ottaessa ensi askeliaan. Silloin oli maassa jotkut vaalit (ehkä parlamenttivaalit, en ole varma) ja Fidész oli jo olemassa. En saanut oikein tolkkua puolueen ohjelmasta, mutta sattuneesta syystä nimi jäi mieleen.

Monissa muissa eurooppalaisissa oikeistoliikkeissä niin ilmeinen flirttailu arvoliberalismin kanssa ei vähimmässäkään määrin rasita reilun autoritaarista Fidésziä. Ehkä syy on siinä, että Unkarissa ei ole kovin paljon muslimeja, joita vastaan pitäisi etsiä liittolaisia kaikenmaailman sionisteista, sananvapausaktivisteista ja jopa julkihomoista.
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti