tiistai 22. maaliskuuta 2011

Älä alistu! -kampanja

Ihan hyvä nimi on tällä "kristillisten järjestöjen" (saisiko vähän tarkemmin, kiitos!) kampanjalla. Näinä aikoina, kun homofoliaa tihkuvaa viestiä tunkee jokaisesta tuutista, seksuaalisuutensa kanssa kipuilevat nuoret kristityt tarvitsevat kaiken mahdollisen rohkaisun ja kannustuksen. Mutta kovin paljon muuta hyvää kampanjassa ei nimen lisäksi sitten olekaan.

Minusta on jonkin verran vastuutonta antaa ymmärtää, että kuka tahansa voi parantua homoudesta. En epäile, että jotkut ovat pysyvästi päässeet eroon taipumuksestaan, mutta monin verroin yleisempiä ovat traagiset epäonnistumiset. Reilumpaa olisi kannustaa itsensä kiistatta homoksi tunnistavaa ihmistä hyväksymään taipumuksensa ja myös sen väistämätön seuraus, eli elämä selibaatissa. Selibaatti ei aina ole helppoa mutta täysin mahdollista; sen sijaan itsepetokseen perustuvasta "uudelleen suuntautumisesta" heteroksi seuraa pahimmillaan inhimillinen katastrofi; jos näennäisen muutoksen läpikäynyt menee avioliittoon, on katastrofi täydellinen ja varma.

Ei ole epäilystäkään, että homot kuuluvat niihin, jotka ovat "syntymästään saakka avioon kelpaamattomia" [Matteus-sitaatti muistinvarainen]. Mutta tähän kategoriaan kuuluu muitakin kuin homoja. Minä olen hetero, mutta avioliitto ei ole minun osani. Ja koska klassisessa kristinuskossa seksi kuuluu avioliittoon, elän selibaatissa. Toistan: ei se aina helppoa ole mutta aivan mahdollista. 

Tässä naimattomien kristittyjen säädyssä, johon kuulun, hetero ja homo ovat lähes joka suhteessa samalla viivalla. Ylipäätään me emme utele toisiltamme seksuaalista suuntautumistamme, so. kummasta sukupuolesta me näemme omia suttuisia uniamme. Selibaatissa kilvoitteleva homo ei elä valheessa sen enempää kuin vastaavassa asemassa oleva heterokaan. Homon kiusaukset eivät ole sen suurempia syntejä kuin heteronkaan, homon lankeemuksetkaan eivät välttämättä ole sen suurempia syntejä kuin heteron lankeemukset - eivät kyllä pienempiäkään! Niin homolle kuin heterolle on tarjolla sama lääke, nimittäin katumus ja parannuksenteko. Mikä tämän ymmärtämisessä on niin vaikeata?

       

15 kommenttia:

 1. Michelange: "Ei ole epäilystäkään, että homot kuuluvat niihin, jotka ovat "syntymästään saakka avioon kelpaamattomia" [Matteus-sitaatti muistinvarainen]."
  ====================================================
  ... tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa, johtuen siitä, ETTEI homoseksuaalisuus ole synnynnäinen ominaisuus; sellaisesta EI toistaiseksi ole mitään näyttöä. Erilaiset synnynnäisyysargumentit on torjuttu tri Olli Ståhlströmin (joka itse on homoseksuaali) väitöskirjassa "Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu". Huomionarvoinen on myös aivotutkija neurologi Markku T. Hyypän kommentti kirkon Yhteysliikkeen toimesta julkaistussa kirjassa "Synti vai Siunaus":

  ”Läpimurtoa homoseksuaalisuuden tieteellisessä selittämisessä ei ole edelleenkään tapahtunut. Viime vuosina julkaistut alkuperäistutkimukset ja katsaukset viittaavat päinvastoin siihen, että sukupuolisen suuntauksen biologisessa selittämisessä on ajauduttu innostuksesta näivettymiseen … Seksuaalinen suuntautuminen voi myös muuttua tai painottua ajan kuluessa … Kylmästi on todettava, että homoseksuaalisuutta biologisoivat tutkimukset ovat yllättävän usein väärennöksiä … Periytyvyyteen uskovien päättelyketjussa on suuria teoreettisia aukkoja. Mahdollisuuksia on niin paljon, että homogeenistä puhuminen on pelkkää tieteisuskoa.”

  VastaaPoista
 2. Tarkemmin noista, jotka ovat mukana: SLEY, SEKL, OPKO, Luther säätiö, SRO:n nuorisotyö ja Patmos.

  Samaa mieltä itse kirjoituksen kanssa.

  Sitä en tajua miksi sitä on niin vaikea ymmärtää. Luterilaisuudessa on jonkinlainen valuvika, jonka vuoksi se ei kunnioita siveyttä.

  VastaaPoista
 3. Jon von Salomaalle:

  Kun ei itsellä ole minkäänlaista lääketieteellistä kompetenssia, on asiantuntijoiden armoilla, ja siltä suunnalta tulee kovin monenlaista viestiä.

  Oletetaan kuitenkin, että nuo kommentissasi siteeraamasi näkemykset pitävät kutinsa. Tarkennan siis kirjoitustani seuraavasti: vaikka homotaipumus ei ehkä olekaan geneettisesti periytyvää, on se kuitenkin syntynyt niin varhain yksilön lapsuudessa ja juurtunut niin syvään, ettei sitä useimmissa tapauksissa saa kitkettyä pois ilman että aiheutetaan kohtuutonta psyykkistä (ja ehkä fyysistäkin) vahinkoa ko. ihmisille. Käytännön kokemus osoittaa tämän selvästi.

  Oli homous siis termin tarkassa mielessä synnynnäistä tai ei, ilmeistä on, että useimmat eivät sitä taakkaa itselleen valitse. Noin pastoraalisesta näkökulmasta sitä voi siis käytännössä pitää synnynnäisenä ominaisuutena, jonka kanssa on opittava elämään.

  Minusta on huomattavasti rakkaudellisempaa kannustaa homoa kilvoittelemaan selibaatissa kuin yrittää väkisellä tehdä hänestä jotakin sellaista mitä hän ei ole.

  VastaaPoista
 4. Viisaita havaintoja. Todellakin ärsyttää tämä suomalaisen median yksisilmäisyys ja syvyyden puute.

  Ihmettelen sitäkin, miksei katolista ja ortodoksista kirkkoa ole kuitenkaan syyllistetty tästä sen kummemmin.

  VastaaPoista
 5. http://koiranmutkia.blogspot.com/2011/03/iik-pahat-heterot-tulevat-taas-ja.html

  VastaaPoista
 6. broholmare:

  Kyllähän katolista kirkkoa syyllistetään homoasiassa rankastikin, sen sijaan ortodoksista ei juuri nimeksikään, vaikka se on toinen kansankirkko.

  Eihän ortoja kyllä syyllistetä muistakaan "taantumuksellisuuden" ilmauksista; esimerkiksi missään muussa kirkkokunnassa naispappeus ei ole yhtä etäinen mahdollisuus kuin ortodoksisessa kirkossa, mutta jostain syystä vihertävät feministimme ja muut modernistiset oikeinajattelijat eivät näytä ahdistuvan ortodoksien patriarkaalisuudesta.

  VastaaPoista
 7. Veikkaisin, että tuo ymmärrys ortodokseja kohtaan ei johdu mistään uskonnollisista syistä, vaan siitä, että Suomessa media-alalla on todella pienet piirit ja noin yksinkertaisen suoraan sanottuna: useat vasuriviheltäjät ovat ortodokseja ja vielä enemmän useat äentiset taistolaiset tuntevat jonkinlaista vetoa kaikkea venäläistä, itäistä "mystisyyttä" kohtaan.

  VastaaPoista
 8. Niinpä. Uusortodokseissa on huomattavan paljon vanhoja stallareita.

  VastaaPoista
 9. Tarkoitinkin nyt tässä meneillään olevassa mediavouhotuksessa. Tiedän kyllä hyvin, ettei meidän katolilaisten ole helppo uskoamme puolustaa tässä ajassa – ei vieraiden muttei ikävä kyllä kaikkien "omienkaan" edessä. Ja ortodokseilla tuntuu homokysymyksessä oma pesänsä vielä perkaamatta muutenkin.

  VastaaPoista
 10. Kampanja muistuttaa kaikessa koomisuudessaan paljon...

  http://www.youtube.com/watch?v=_vgtt-r2Xz8

  VastaaPoista
 11. En jaksanut kuin vähän alkua. Videossa ei ollut mitään komiikkaa, vaan se toi mieleen täysin ala-arvoisen teinihuumorin, joka onnettomuudekseen yrittää olla älyllisesti nokkelaa.

  VastaaPoista
 12. Mainio analyysi, ottaen huomioon ettet ole edes nähnyt pätkää josta puhut.

  VastaaPoista
 13. Ps. En tiedä kuinka pitkälle Ida pääsit, mutta alku on suora lainaus kristillisestä traktaatista "Viettelijät" :D

  VastaaPoista
 14. Raamatuntutkijan, raamatunkäännöskomitean jäsenen, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan professori Martti Nissisen kanta.
  http://freepathways.wordpress.com/2010/10/28/nissinen/

  VastaaPoista
 15. Tämä viimeinen Anonyymi näkyy spämmänneen tuota "prof. Nissisen kantaa" useammallekin konservatiiviselle sivulle. Turhaa on työsi, kaiken maailman nissisillä ei ole täällä mitään valtuuksia.

  VastaaPoista