lauantai 15. tammikuuta 2011

Zemmourin syyte luettu - "Kiihotus kansanryhmää vastaan"...

"Tasavallan syyttäjä" (Procureur de la République; lieneekö Mika Ilmannin ranskalainen vastine?) luki Zemmourin syytteet eilen perjantaina 14.1. Rikosnimike kuuluu kokonaisuudessaan näin: Diffamation à caractère racial et provocation à la discrimination raciale, eli mahdollisimman sanantarkasti käännettynä "rodullisiin erityispiirteisiin kohdistuva parjaus ja yllytys rodulliseen diskriminaatioon". Asiatarkasti tuon loppuosan voisi toki kääntää myös "kiihotukseksi kansanryhmää vastaan". Syyttäjä ei esittänyt eriteltyä rangaistusvaatimusta. Siihen asiaan palattaneen sitten kun tuomioistuin on tehnyt päätöksensä Zemmourin syyllisyydestä tai syyttömyydestä, mihin menee muutama viikko.

Ranskalainen media on käsitellyt tapausta melko niukasti. Edes Zemmourin työnantaja Le Figaro ei ole ollut kovin kiinnostunut asiasta. Viime päivinä varsinkin Tunisian kuohunta on kyllä työntänyt syrjään melkein kaiken muun, mutta osittain vaikeneminen on täysin tarkoituksellistakin. Tiiviisti Zemmourin asiaa seuraa ja hänen puoltaan pitää Zemmourin ystävien ja tukijoiden blogi, jonka ylpeä jäsen olen itsekin; olen lisännyt blogin pysyvien linkkieni joukkoon. Kielitaitoiset voivat lukea blogin merkinnöistä, että Z. on ollut oikeinajattelevien intellektuellien hampaissa jo kauan ennen tätä juttua. Hänet nyt oikeuden eteen vieneet lausuntonsa koskien huumeiden salakuljettajien yleisintä etnistä taustaa olivat ilmeisesti vain se pisara joka lopulta sai maljan vuotamaan yli.

Huomattavaa sivustatukea Zemmour on toki saanut arvovaltaiseltakin taholta, jopa niin arvovaltaiselta ettei Suomessa voisi vastaavaa kuvitella. Entinen sisäministeri Jean-Pierre Chevènement on julkisesti puolustanut Zemmouria ja vahvistanut tämän väitteet rikollisten taustoista melko <raflaavasti>: "Enemmän kuin puolet rikoksista syytetyistä on nuorukaisia, joiden sukunimi kalskahtaa afikkalaiselle tai maghrebilaiselle" (Plus de la moitié des infractions sont imputables à des jeunes dont le patronyme est de consonance africaine ou mahgrébine); tuosta nimiasiasta, ks. tämän blogin merkintä <Nomen est omen>.

Ranskan kansan ns. syvien rivien kannasta Zemmourin juttuun minulla ei ole sen tarkempaa tietoa. Sen sijaan on selvää, että valtapuolueiden harjoittamaa maahanmuutto- ja Eurooppapolitiikkaa kohtaan tyytymättömien määrä kasvaa. Tuoreen tutkimukseen mukaan yli 20 prosenttia ranskalaisista näet sympatiseeraa "äärioikeistolaisen" Front national -puolueen <ohjelmaa>. Puolue on jonkin verran uudistunut ja pessyt kasvojaan Marine LePenin noustua isänsä tilalle puolueen johtoon. Vuoden 2012 presidentinvaaleissa FN saattaa saada vaa'ankieliaseman. Puolueen kannatuksen nousun merkittävin vaikutus lienee se, että se saattaa pakottaa varsinkin keskustaoikeistolaisen UMP-puolueen reivaamaan kantojaan selvästi aikaisempaa järkevämmille linjoille erityisesti maahanmuutto- ja monikulttuurisuuskysymyksissä. Ihan hyvältä näyttää, vaihteeksi.      

1 kommentti:

  1. Kiitos "Tapaus Zemmourin" uutisoinnista! Suomen valtamediat ovat vaienneet asiasta...

    VastaaPoista